Illustrasjon: Statnett

Kontrakter tildelt for NordLink-prosjektet

Kontrakter for produksjon og installasjon av høyspent likestrømskabel (HVDC) for NordLink-prosjektet er blitt tildelt Nexans Norway AS og ABB AB og kontrakt for strømretteranlegg er tildelt ABB AB.

NordLink vil være den første direkte forbindelsen mellom det tyske og norske kraftmarkedet. Nå er anbudsrundene avsluttet
og kontraktene delt ut.

  • Nexans Norway AS er tildelt kontrakten for HVDC-kabelen i norsk sektor og dansk sektor.
  • ABB AB er tildelt kontrakten for HVDC-kabelen i tysk sektor.
  • ABB AB er tildelt kontrakten for strømretteranlegg i Tyskland og Norge.
  • Hovedkontrakten for forsikring er tildelt Codan.

Forbindelsen består av 516 km sjøkabel, samt en 55 km likestrøms landkabel som vil bli installert i Tyskland.

- Vi ser frem til å starte byggeperioden sammen med entreprenørene som er valgt. Etter en grundig anbudsprosess, er vi nå overbevist om at vi har fått de beste entreprenørene til NordLink-prosjektet, sier konserndirektør Håkon Borgen i Statnett i en pressemelding.

NordLink skal etter planen være ferdigstilt og settes i prøvedrift i 4. kvartal 2019, og etter prøveperioden vil kabelen settes i kommersiell drift i løpet av 2020. Prosjektet har en forventet investeringskostnad på 1,5 – 2 mrd. EUR.

Likestrømsforbindelsen vil ha en kapasitet på 1.400 megawatt (MW), og vil bli installert mellom Tonstad i Sirdal og Wilster i Schleswig-Holstein.

Nexans kontrakt er den største de noensinne har fått. Nexans skal designe, produsere og installere 525 kV HVDC-sjøkabler med en samlet lengde på mer enn 700 km utenfor kysten av Norge og Danmark. Prosjektet er Nexans' største av denne typen hittil og skal stå ferdig i 2019. Kontraktsverdien er på om lag en halv milliard euro.