Seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets tror på en myk landing i boligmarkdet.

DNB Markets tror på myk landing i boligmarkedet

Seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets mener norsk økonomi ikke vil knekkes av oljebremsen og at boligmarkedet vil få en myk landing.

- Norges økonomi knekkes ikke av oljebremsen. Husholdningene har så langt sett oppsiden av lavere oljepris gjennom lavere rente. Lavere oljepris drar totalmarkedet ned, mens eksport, privat forbruk og offentlig etterspørsel drar opp. Arbeidsledigheten vil stige noe, men ikke mye, påpekte Haugland i sitt innlegg på Citykonferansen.

- Det er noe motstridene krefter innen boligmarkedet; vi har nylig fått et rentekutt som har kommet låntakerne til gode, og vi forventer ytterlige et rentekutt fra Norges Bank i juni. Dessuten bygges det for få boliger til å møte etterspørselen. Begge disse punktene er med på å dra opp markedet – mens en svakt økende arbeidsledighet vil dra noe ned. Men vi vil se en myk landing i dette markedet, mener Haugland.

Hun forventer at vi i Norge vil få tre år med omstilling nå – men at økonomien er godt rustet til å møte denne omstillingen.

- Vi vil få en normalvekst fra 2018, mener hun.

Selv om oljeprisen ikke skulle stige, som hun ikke tror vil skje, vil vi ikke få noe kraftig tilbakeslag.

- Med en vedvarende oljepris på 50 dollar fatet så vil det bli vesentlig svarere vekst, men ikke noen tilbakeslag. Samlet sett vil dette kunne føre til en prisnedgang på boliger på rundt fem prosent – og vi vil ikke se noen resesjon i den norske økonomien. Støtdemperne vil uansett virke, mener hun.