Avgjørende Barentshav-avgrensning for Lundin

Viktige avklaringer om mulighetene i Barentshavet venter det svenske suksess-selskapet Lundin i løpet av året. Avgrensningsboringer på de lovende Alta- og Ghota-prospektene vil bli avgjørende for kursen videre.

Der Statoil nå sier stopp for leteboringer i Barentshavet i år, skal svenskeide Lundin bore fire av årets ti planlagte letebrønner i den nordligste leteprovinsen. To av dem vil gi svar på om selskapet også i Barentshavet har knekt koden i nye områder, slik treffet på Edvard Grieg (daværende Luno) i sin tid banet vei for gigant-funnet Johan Sverdrup på Utsira-høyden.

– Oljebransjen er syklisk. Vi har sett pessimismen slå inn mange ganger før. Så går det noen år og så er det full fart igjen. For vår del er Alta- og Ghota-prospektene en god mulighet til å komme inn i markedet og starte produksjon på et gunstig tidspunkt og slik sett vinne på det, sier Widerøe til NTB.

– Det er veldig sunt å få en justering av kursen fra der vi har vært. Vi ser det i hvordan våre underleverandører reagerer når markedet dupper ned. De bruker motgangen til å justere sine kostnader og komme med nye løsninger som vi trenger, sier prosjektlederen for norsk sokkel

– Jeg er ikke uenig i det Petro Arctic sier. Prisen for ikke å tørre i dag, kan bli høy om åtte-ti år. Da er vi kanskje tilbake til normalen, med høye leverandørkostnader og en oljepris på langt over 60 dollar fatet, sier Widerøe.

– I dag jobber 3.000 ansatte på norske verft i tilknytning til Edvard Grieg – utbyggingen i Nordsjøen. Hadde vi sett isolert på prisen, ville vi fort havnet i Asia. Men hele bildet teller, også kvalitet og tid. Skal du sende moduler fra Asia til Norge, må du leve med usikkerhet rundt kvalitet, leveringstid og spesifikke norske krav. Vi tenker at per dags dato er norsk industri konkurransedyktig for oss, sier Tom Widerøe til NTB.