BNL-direktør presenterte positive prognoser for byggenæringen. Foto: Frode Aga.

BNL: Fortsatt optimisme i byggenæringen

34 prosent forventer bedre økonomi i bedriften i år enn i fjor, mens omkring halvparten forventer at uendret økonomi i 2015.

I enkelte markeder og regioner oppleves situasjonen som krevende. Agder-fylkene og Telemark er gjennomgående mindre optimistiske enn resten av landet. Dette viser BNLs fremtidsbarometer for 2015 hvor nesten 1000 bedrifter har svart.

Når det gjelder kompetansebehov i 2015, trekker BNLs bedrifter spesielt frem behovet for flere fagarbeidere.

– Dette er også helt i tråd med NHOs kompetansebarometer. Fagarbeidere er etterspurt. Dette er gode nyheter for ungdom som ønsker seg en fot inn i en næring som har mange uløste oppgaver foran seg, som blant annet å bidra til å løse befolkningsvekst og få gode bo- og arbeidsmarkedsregioner i landet, sier Sandnes.

Det er fortsatt flere som vil ansette enn som vil redusere bemanningen. Tilgang på kvalifisert arbeidskraft blir trukket frem fra bedriftene som en utfordring. Dette gjelder spesielt utenfor de store byene og i enkelte bransjer med vekst som anleggsgartnere.

– Mangelen på kvalifisert arbeidskraft hindrer nye investeringer. Permitteringsregelverket slik det nå er utformet, er også en utfordring for bedriftene fordi de tvunget til å si opp ansatte fremfor å permittere. Dette tapper bedriftene for verdifull kompetanse og reduserer produktiviteten, advarer Sandnes.

Til tross for høy aktivitet, blir konkurransesituasjonen stadig hardere, og det er for mange bedrifter som har lave forventninger om resultat. Bedriftene er imidlertid mer positiv på egne vegne når det gjelder økonomi enn forventninger til landets økonomi.

– Det sistnevnte er ikke uventet på grunn av svak kronekurs og lavere investeringer i oljeindustrien. Det er imidlertid viktig å merke seg at det er regionale forskjeller som gjør at bildet for den enkelte bedrift kan være annerledes enn hva hovedfunnene i denne undersøkelsen tilsier. I tillegg vil økt konkurranse fra utlandet, og den useriøse delen av næringen bidra til at enkelte bedrifter mister fotfeste i enkelte markeder, sier Jon Sandnes i BNL.