Skjeggestad bru i VestfoldArve Brekkhus

Norske bruer trenger vedlikehold for 19 milliarder

Det trengs vedlikehold for mellom 11 og 19 milliarder kroner på bruer i det norske veinettet, ifølge tall fra Vegvesenet.

Tallet omfatter bruer på riks- og fylkesveier, skriver Dagens Næringsliv.

Hvert år kollapser om lag ti bruer her i landet, opplyser avdelingsdirektør Børre Stensvold i Statens vegvesen. Mandag ettermiddag skjedde det med Skjeggestadbrua på E18 ved Holmestrand. Hva som må gjøres for å sette den i stand og hvor mye det vil koste, er foreløpig ikke klart.

Samtidig trengs det ifølge Vegvesenet vedlikehold for mellom 11 og 19 milliarder kroner for å få oppgradert de drøyt 17.300 bruene i riks- og fylkesveinettet her i landet. Avdelingsdirektøren understreker likevel at bruene er trygge å kjøre på.

Den stengte Skjeggestadbrua gjør at trafikken ledes blant annet via Holmestrand sentrum, men ifølge NRK har omkjøringen ført til mindre kø andre steder.

– Normalt har vi kø på E18 inn mot Oslo, men vi har sett mindre trafikk de siste dagene, sier trafikkoperatør Tomas Onshuus Eriksen.

Om det har direkte sammenheng med den stengte brua, er ikke klart.

– Men det kan jo tenkes at flere velger hjemmekontor eller tar toget til fordel for lengre reisevei med bil, sier operatøren.