Utfordrende tider for vindusprodusentene

Store deler av byggenæringen opplever relativt bra tider – dette gjelder også for byggevareprodusentene. Men det er noen i enkelte markeder som har det noe tyngre. Innen vindusbransjen har det vært utfordrende tider for flere.

Mandag måtte den tradisjonsrike vindusprodusenten J. Fjeldtvedt AS, som lager Mestervindu, gå den tunge veien til skifteretten. Det er fortsatt drift i fabrikken på Fitjar, men den drives nå av konkursboet inntil situasjonen er avklart. Målet er at nye eiere skal komme inn og overta driften.

Det finnes også andre eksempler på at flere, både store og mindre produsenter, opplever vindusmarkedet i Norge som tøft om dagen. Enkelte har gått til permitteringer, oppsigelser og nedleggelser de senere månedene.

Det er derfor ingen tvil om at konkurransen i det norske vindusmarkedet er knallhard. Marginene skvises og importen fra utlandet er med på å prege markedet. Det er tydelig at mange utenlandske produsenter ser Norge som et attraktivt marked. Samtidig har eksportandelen minket de senere årene.

Det er heller ikke alle kundene som er like opptatt av kvalitet når de kjøper inn. Vinduer blir ofte kjøpt inn relativt sent i prosessen, når man gjenre skal hente ut litt ekstra marginer. Og selv om det ofte er strenge miljø- og kvalitetskrav – får vi meldinger om at dette skrotes for å gjøre en billigst mulig handel. Det må ikke bli slik at prosjektbeskrivelser og krav forsvinner på veien i prutingen fra utførende sin side.

Alle må selvsagt tåle en tøff utelansdask konkurranse – den er kommet for å bli og er med på å berike markedet. Like selvfølgelig må det også være at konkurransen er sunn og rettferdig.

Det har tradisjonelt vært mange vindusprosenter rundt om i Norge, og det er det fortatt - men disse hjørnesteinsbedriftene blir færre og færre.

Det er likevel viktig å huske på at det også er flere aktører som gjør det bra og driver godt. Det er alltid noen som vil slite mens andre driver godt og slik skal det være. Konkurranse skal være god slik at man får et levende marked til beste for både kunder og produsenter.

Det blir spennende å følge den videre utviklingen innen dette markedet. Vil aktørene klare å hente ut noen høyere marginer slik at de kan opprettholde og økte satsingen rundt om i landet. Det er viktig at man jevnlig er i stand til å gjennomføre investeringer for å opprettholde en stort nok volum samtidig som man kan forbedre kvaliteten. For å gjennomføre slike investeringer er det viktig med en sunn og god økonomi. Vi får håpe aktørene fortsatt blir i stand til å bidra med en fornying av næringen.