Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Vegvesenet håper på svar om Skjeggestadbrua neste uke

Ved hjelp av borerigger, en drone og et feltlaboratorium håper Vegvesenet å finne ut hva som må gjøres med Skjeggestadbrua som knakk i Holmestrand.

– Vi regner med at vi kan komme med noen bedre svar på mandag, sier avdelingsdirektør Ingunn Foss i Statens vegvesen på spørsmål om den ødelagte bruas framtid.

Et titall etterlatte kjøretøy står onsdag fortsatt på den ødelagte brua, og det er ennå i det blå når de kan fjernes. En ingeniør fra Vegvesenet skulle onsdag ettermiddag gå ut på brua – dersom det viser seg å være forsvarlig.

To dager etter sammenbruddet på E18, har Vegvesenet fått på plass en såkalt grunnboringsrigg, som skal bore både i rasområdet og området rundt. Prøvene som tas opp, skal analyseres i et konteiner-laboratorium som er på stedet.

– I tillegg skal vi måle inn bruene ved hjelp av en drone som skal lage en terrengmodell for å sjekke stabiliteten og følge utviklingen over tid. Alt dette trenger vi når vi skal rette opp skadene, forklarer Foss.

– Hvis det ikke er stabilt, må vi finne ut hva som må til for å stabilisere. Når vi har kartlagt bruas tilstand, må vi finne ut hvordan den på best mulig måte kan repareres, sier Foss, som allerede tirsdag gjorde det klart at et alternativ er å rive hele brua.

Samtidig pågår det en politietterforskning av hendelsen i Holmestrand, men heller ikke her går det fort i svingene.

Politiet skal blant annet etterforske om skaden har sammenheng med gravearbeid som hadde pågått i flere dager like ved brua, som står i et område med mye kvikkleire.

Politiet planla onsdag flere avhør, opplyser politiadvokat Rina Stokke i Vestfold politidistrikt til NTB. Krimteknikere skal også gjøre generelle undersøkelser av den ødelagte brua, men foreløpig må etterforskerne avvente resultatene av de geotekniske undersøkelsene i i området ved brua.

Det er kommet fram at ingen hadde gitt tillatelse til gravearbeidene rett ved brua, men Stokke sier politiet ikke har mottatt noen anmeldelser i saken, heller ikke fra kommunen.

– Det kan ha vært dråpen som fikk begeret til å renne over, men det ville uansett skjedd om ikke lenge, sier Hundstad til Dagbladet.

Statens vegvesen mener ingenting tyder på at det var noe galt med brua eller brukonstruksjonen fundament.

– Det er grunnen rundt fundamentet til brua som har sklidd ut, sa Foss tirsdag.