Foto: Tore Meek / NTB scanpix

10 bruer kollapser i året

Statens vegvesen klassifiserer 317 skader på 270 norske bruer som «kritisk for bæreevnen», men dette betyr ikke fare for kollaps. Men gjennomsnittlig 10 bruer kollapser årlig i Norge.

Det skriver Vegvesenet i en pressemelding på sine nettsider onsdag.

– En bru med en skade som er «kritisk for bæreevnen» står ikke i fare for å kollapse, skriver Vegvesenet i meldingen.

317 skader på 270 bruer kategoriseres som «kritisk for bæreevnen» i Brutus, Statens vegvesens bruforvaltningssystem.

– Når vi registrerer at en skade kan true bæreevnen så innebærer ikke det at brua er truet av kollaps, understreker avdelingsdirektør Børre Stensvold i Statens vegvesen.

Et typisk eksempel ifølge Stensvold kan være en bru som har fått en skade som fører til at den ikke tåler de største og tyngste trailerne.

– I et slikt tilfelle må vi unngå at de tyngste kjøretøyene kjører ut på brua. Det gjør vi typisk ved at vi setter ned tillatt aksellast på den aktuelle brua. Den nye aksellasten, eller totalvekten, vil settes med god sikkerhetsmargin. Dette gjør vi kjent ved at vi setter opp skilt med den nye aksellasten eller totalvekten, forteller Stensvold.

Det er over 17.300 bruer på det norske riks- og fylkesveinettet, skriver Vegvesenet. Hvert år vil gjennomsnittlig 10 stykker kollapse.

– Bruer kollapser. Det skjer med om lag 10 bruer i året, sier Stensvold.

– Men vi kjenner ikke til at bruer har falt ned av seg selv på grunn av manglende vedlikehold. Det skjer når konstruksjonen påføres direkte ytre påkjenning, typisk er påkjørsler av tunge kjøretøy, eller som Skjeggestad bru, der enorme krefter har presset på fundament og pilarer som en følge av utglidning, legger han til.

– Vi har god oversikt over skader på våre bruer. Hovedinspeksjon skal skje hvert femte eller tiende år. I tillegg har vi en årlig inspeksjon og et løpende oppsyn knyttet til driften av brua. Det inngår i inspeksjonen å se om det er bevegelser i grunnen rundt, forteller Stensvold.

Vegvesenet skriver i pressemeldingen at de gjennomfører tusenvis av bru-inspeksjoner hvert eneste år.