Solåsen Terrasser, Bergen

Solåsen Terrasser på Øvsttun i Bergen er ferdig utbygd og omfatter nå fem blokker med til sammen 90 leiligheter.

Fakta

Sted: Øvsttun, Bergen

Prosjekttype: Nybygg, boligblokker

Entreprisekostnad eks mva:
128 millioner kroner

Bruttoareal: 5.400 kvm

Tiltakshaver: Veidekke Eiendom

Totalentreprenør: Veidekke Entreprenør

Arkitekt: b+b arkitekter

Landskapsarkitekt:
Smedsvig Landskap

Rådgivere: RIB: Smidt & Ingebrigtsen l RIE: Bravida l RIAku og RIBr: Sweco l RIGeo: Multiconsult l RIVA/Vent: Techmentor l RISprinkler: Tore Eide

Underentreprenører/leverandører: Skogrydding: Olav Kolås l Fjellsikring: Hordaland Fjellsikring l Sprengning: IH Entreprenør l Graving: Svensdal l Massetransport: Swanco l Betongelementer: Block Berge Bygg l Gulvstøp: Industrigulvspesiallisten l Stålarbeid: Tore Sælen l Taktekking: Takentreprenøren l Vinduer: Lian l Dører: Swedoor l Balkonger og rekkverk: Montal Systems l Blikkenslager: Vidar Venge l Systemhimling: Bergen Bygg System l Maler og gulvlegger: RSV - Maler og gulv l Parkett: Bo Andrén l VVS: Vestrheim l Elektro: Bravida l Ventilasjon: GK Norge l TV/bredbånd: Eltel l Branntetting: Firesafe l Sprinkler: Tore Eide l Kjøkken: Sigdal l Heis: Schindler Stahl l Asfalt: Lemminkäinen

De tre nye blokkene i bygge-
trinn to består av totalt 54 leiligheter. De er på sju etasjer medregnet parkeringsetasje og har et samlet areal på 5.400 kvm. De er ført opp i en total-entreprise, og Veidekke Entreprenørs kontraktssum for byggetrinn 2 er på 128 millioner kroner eks. mva. Veidekke Eiendom er byggherre.
I følge sivilarkitekt Bjørn Ivar Heggelund i b+b arkitekter, er bebyggelsen delt opp i fem punkthus for å skape åpenhet og luftighet.

– På vestsiden av bygningene ligger en stor grønn lunge og i øst ligger en stor grønn skråning som en bakvegg mot bebyggelsen. Åpningene mellom punkthusene gir kontakt mellom det grønne på hver side og gjør samtidig bygningsmassen mindre kompakt. Mellom byggene er det klart definerte uterom og inngangsparti. Byggene bindes sammen på tvers av en base med underjordisk parkering i bunn. Basen trekkes opp i bakkant i form av boder som tar opp terrengspranget i skråningen og skaper et fondmotiv i adkomstsonen, sier Bjørn Ivar Heggelund.

Variasjon
Han legger til at for å skape variasjon og mindre skala i bebyggelsen er volumene sammenstilt av mindre enkelformer. Dette gjenspeiles av fargesetting og materialbruk i fasaden. Karnapper og balkonger gir variasjon i vegglivet. Punkthusene har et lett og elegant utrykk for å spille opp mot den tunge og grovere basen.

– Kledningen har smale dimensjoner for å gi et lett uttrykk. Detaljer ved overganger og avslutninger er knappe og presise for å bygge opp om dette. Store felt med glass mot vest gir et åpent uttrykk og bryter opp fasadene. En framskutt del av bygningen står på søyler, noe som gir en følelse av luftighet til den totale komposisjonen. Avtrappet toppetasje gir et vertikalt preg ved at denne kun er trukket fram i ett felt. Resten er tilbaketrukket og gir en avtrappet avslutning av formen, sier Heggelund.

Høy standard
Prosjektleder Irene Nordvik sier at leilighetene varierer fra 46-153 kvm.

– Standarden er høy. Innvendig høyde i leilighetene er 2,6 meter. Solforholdene er gode og alle leilighetene har egne terrasser eller balkonger, opplyser hun.

Leilighetene i sjette etasje har takterrasser på over 100 kvm. Hver leilighet har oppstillingsplass for bil i parkeringsetasjen. Gjeste-parkering ligger på to parkeringsplasser i forkant av blokkene. Det er kort vei til Nesttun sentrum og Bybanen.

Trappes av
Den 12 mål store tomten har fjellgrunn og en fjellskjæring i bakkant. Blokkene er bredest mot fjellveggen i bakkant og trappes av mot fronten. Dette gir optimal utsikt fra størst mulig del av leilighetene. Foran blokkene er det et grøntareal med leke-
apparater.

Bærende konstruksjon består av plasstøpte vegger og dekker og stålsøyler. Takene er flate, isolerte og tekket med takbelegg. Blokkene har store vinduer i fronten og svart og lys grå trepanel på sidene. Leilighetene har parkett og flislagte bad.

101 kWt
Leilighetene har vannbåren oppvarming med konvektorer. Det er vannbåren gulvvarme på baderom. Prosjektet har en egen varmesentral med elkjel. Leilighetene har balansert ventilasjon med varmegjenvinning. Blok-kene har boligsprinkling.

Byggestart i prosjektet var våren 2013, og leilighetene ble over-
levert i slutten av november i fjor.


Flere prosjekter