Tu skule

Prosjektleder Arne Ove Teigen, Klepp kommune, og rektor Nina Nygård Magnussen.

På Tu i Klepp kommune på Jæren har barn og lærere fått en av landets flotteste baseskoler.

Fakta

Sted: Tu, Klepp

Prosjekttype: Nybygg skole

Budsjettramme:
156 millioner kroner

Bruttoareal: 5.000 kvm

Tiltakshaver: Klepp kommune

Totalentreprenør bygningsmessig: Jærentreprenør

Totalentreprenør rør og ventilasjon: Simex

Totalentreprenør elektro og SD-anlegg: Sønnico

Arkitekt: Alliance Arkitekter

Rådgivere: RIB, RIGeo og RIEnergi: Bygg-Kon l RIV: Multiconsult l RIAku: Sinus l RIBr: BrannCon

Underentreprenører/leverandører: Grunnarbeider: T Stangeland Maskin l Lettak: Lett-tak Systemer l Taktekking og sedum: Protan Tak l Glass- og alu.arbeider og ytterdører: Rubicon l Vinduer: NorDan l Innerdører: Daloc l Foldedører: Saxi l Blikkenslager: J Johnsen & Sønner l Trapper og rekkverk: Stål & Fasade l Tømrer: Jærmester l Maler: Nærbø Fargesenter l Gulvlegger: Vikeså Gulv l Mur og flis: Chem-Con l Garnityr: Norengros Kjosavik l Rør og ventilasjon: Simex l Elektro og SD-anlegg: Sønnico l Adgangskontroll, ITV og lås/beslag: Sikring & Låseservice l Møbler og inventar: Magnar Eikeland l Storkjøkken: Myhrvold Storkjøkken l Heis: TKS Heis

Tu skule er tegnet av Alliance arkitekter og ført opp i tre totalentrepriser. Jærentreprenør har utført de bygningsmessige arbeidene, Simex har gjennomført VVS-arbeid og Sønnico elektroarbeidet. Tiltakshaver er Klepp kommune.

– Tu skule er en baseskole med kapasitet for 350 elever. I dag er det 217 elever fra første til sjuende klassetrinn ved skolen. Elevene kommer fra Tu, Tjøtta og Kåsen i den sørlige delen av Klepp kommune, sier rektor Nina Nygård Magnussen.

Klassebasene består av to klasserom, et formidlingsrom, to grupperom, garderobe, arbeidsrom for lærere, lager- og kopirom og et telefonrom.

I tillegg til klassebaser, har skolen en aula med plass til 350 personer, et stort bibliotek, kantinekjøkken, musikkrom (og to øvingsrom), rom for sløyd, mat og helse, kunst og håndverk og keramikk. Etter skoletid bruker SFO vrimleareal, klasserom og rom for kunst og håndverk.

Stjerneformet
Bygget har fire nivå, et samlet areal på 5.000 kvadratmeter og er formet som en stjerne.

Ifølge arkitekt Anette Mehren i Alliance arkitekter er stjerne-formen resultatet av et ønske om å skape rolige elevarealer med gode dagslysforhold, samtidig som skolen har samlende fellesarealer.

– Formen med fløyer som samles i en kjerne gjør også at det skapes uterom som er skjermet for vinden, uavhengig av vindretningen. Det svakt hellende terrenget gjorde det naturlig å senke en av fløyene en halv etasje. Denne terrengforskjellen har vi benyttet til å skape et amfi som kommer utenfra, bukter seg gjennom fellesarealet og kommer ut igjen på den andre siden. Dette åpne arealet er skolens hjerte, her er vestibyle, kantine og bibliotek. Rommet åpner seg mot landskapet i alle retninger, i form av større eller mindre åpninger mellom fløyene, forklarer Anette Mehren.

Bortsett fra stjerneformen, er det de horisontale linjene og materialbruken som først og fremst særpreger bygget.

– Byggherren ønsket en vedlikeholdsfri kledning med lang holdbarhet, vi ønsket et naturmateriale og foreslo sink. Sinken gjorde det mulig å dele opp de store veggflatene på en god måte. Linjene fortsetter inn i bygget, der det er valgt hvitpigmentert bjørkefiner med samme horisontale inndeling, sier Mehren.

– Vi har i det hele tatt valgt en nedtonet materialpalett med slipt betong, bjørk og sink, men med et innslag av varme farger, først og fremst ved inngangspartiene. Elevene og deres ting vil sørge for at det blir fargerikt, legger hun til.

Passivhus
Tu skule er et passivhus, prosjektert og ført opp etter Tek10. Det var et ønske fra kommunen å bygge et passivhus, noe som ofte resulterer i kompakte bygg med utilfredsstillende dagslysforhold.

– Det har vi klart å unngå. Dette bygget er ikke kompakt og det har veldig gode dagslysforhold, men har likevel passivhus-standard, noe vi er veldig fornøyde med, sier hun.

Ellers var takene en utfordring. Det skulle være utvendig tak-
avvanning, dermed også skrå tak, som gir store høydeforskjeller på et bygg med denne størrelsen.

– Dette har vi løst med dobbeltkrumme tak, som Lett-tak utførte på en god måte. Sedumtaket bidrar til å fordrøye takvannet. Generelt har vi i stor grad fått gjennomslag for våre ønsker og idéer med skolen, og det har vært en veldig god dialog med skolen, byggherren, entreprenøren og andre involverte, helt fra første skisse til gjennomføring og planlegging av interiør og inventar, sier Anette Mehren.

Tarzanløype
Grunnen består av stabile morenemasser. Ventilasjonskanaler ligger nedgravd under bygget. Et gammelt steingjerde på sørsiden av bygget er tatt vare på. Det ligger et fordrøyningsbasseng med kapasitet på 380 kubikkmeter vann på tomten.

Uteområdene omfatter tarzanløype, disser, klatrestativ, ballbinge, håndballbane, akebakke, rutsjebane, bane for streetbasket, sandkasse, sykkelstativ og uværsskur. En klatrevegg skal også settes opp.

Det er Klepp kommunes landskapsarkitekter som har planlagt uteområdene som var ferdige til skolestart.

Løsningsorientert prosess
Prosjektleder Arne Ove Teigen i Klepp kommune sier at byggingen har gått greit.

– Vi tar med oss nyttig kunnskap om passivhus og sikker jobbanalyse fra dette prosjektet. Alle har vært løsningsorienterte, noe som har gitt gode resultater. Hele teamet har fungert godt i lag, sier han.

Prosjektleder Jone Høyland i Jærentreprenør sier at den største utfordringen har vært de mange vinklene i bygget.

– Vi har prøvd å ivareta arkitektens ønsker så godt som mulig. For oss har Tu skule vært et spennende prosjekt med veldig god dialog mellom partene, sier Høyland og får støtte av rektor Nina Nygård Magnussen.

Hun mener byggeprosessen har vært preget av tett dialog mellom bruker og byggherre.

– Det har vært meget godt samarbeid mellom partene. Vi kjenner igjen det ferdige bygget, noe som kommer av tydelig og god styring fra Arne Ove Teigen, mener Nygård Magnussen.

Stål og betong
Bærende konstruksjon er i stål og plasstøpt betong. Mellom etasjene er det etterspente dekker. Taket har fall i to retninger og består av lettakskonstruksjoner og sedum-tekking. Fasadene er kledd med patinert sink. I den midtre delen av bygget er det store glassfasader.

Det er belegg med hulkiler på mange av gulvene. Unntakene er vrimleareal med slipt betong, sløydrom med kubbeparkett og bibliotek og musikkrom som har industriparkett. Alle korridorer, vestibyle og innvendige yttervegger er kledd med slitesterke plater i bjørkefiner.

Rimeligere enn budsjett

Det er 35 cm isolasjon i veggene og 60 cm i taket. Trykktesting viser at luftvekslingen er på 0,32 per time. Vinduene er av tre og beslått med aluminium. Det er lydabsorberende plater i himling i deler av fellesareal, og skolen har universell utforming.

Oppvarming skjer med vannbåren gulvvarme basert på varme-
pumpe mot jordvarme. Det er boret 11 energibrønner ned til 200 meter. Bygget har balansert ventilasjon med høyeffektiv varme-gjenvinning (90 prosent). Brannsikring er ivaretatt med full-
sprinkling. Det er utvendige persienner og screens på alle vindu med solbelastning. Skolen er utsmykket av Viel Bjerkeset Andersen og Liv Inger Espedal.

Skolen har en budsjettramme på 156 millioner kroner og ser ut til å bli noe rimeligere. Byggearbeidet startet i mars 2013 og ble fullført 20. november i fjor.


Flere prosjekter