Grefsen flerbrukshall og kultursal

Foto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond Joelson

En flerbrukshall var ikke inkludert da den utvidete og totalrehabiliterte Grefsen skole sto ferdig til skolestart sist høst. Men nå - et halvt år før leveringsfrist høsten 2015 - står både en flerbrukshall og en kultursal ferdig til bruk.

Fakta

Sted: Oslo

Prosjekttype: Nybygg idrettsanlegg og kultursal

Bruttoareal: 2.377 kvm

Byggherre:
Undervisningsbygg Oslo KF

Totalentreprenør: HENT

Byggeledelse: Siv. ing. Thorvaldsen

Kontraktsum eks mva:
62 millioner kroner

Arkitekt: Detaljprosjektering, HRTB -
Gjennomføringsfase: Hille Melbye Arkitekter

Rådgivere: RIB: Bjørnstad Prosjektering l RIE: Bright l RIV: Unionconsult l RIBR, RIVA, RIBfy, RIG, RIA og LARK: Cowi

Underentreprenører/leverandører: Rørlegger: Rørteft l Ventilasjon: Luftkvalitet l Elektro: PowerTech l Grunnentreprenør: Håkanes Maskin l Betong: Betong og Tre l Bærestål og fasadeelementer: Bøttger & Co l Hulldekker: Spenncon l Lett-tak: Lett-tak Systemer l Energibrønner: Sør-Norsk Boring l Prefab trapper: Nor Element l Skillevegger og sportsutstyr: Scandisport l Kjerneboring og betongsaging: Mimax l Heis: Schindler l Tømrerarbeider: Noveta l Mur- og flisarbeider: Stryken og Gudbrandsen l Glassfasader: EMA Glass l Taktekking: Protan l Gulvbelegg: Oslo Tapet og Gulvbelegg l Maler: Edvardsson l Innredning: Idema l Låser og beslag: Dorma l Brannisolering og tetting: Vestfold Brannsikring l Sportsgulv: UniSport l Systemvegger glass: Oslo Bygginnredning l Innvendige dører: Swedoor l Solavskjerming: Solskjermingsgruppen l Rekkverk: GBS l Scene og sceneteknisk utstyr: AVC l Fuging: Norfug l Blikkenslager: Storo Blikkenslagerverksted

Den nye idrettshallen og flerbrukshallen har et areal på 2.377 kvm og er plassert i tilknytning til opparbeidet kunstgressbane/idretts-område på den andre siden av Kapellveien ved Grefsen skole. Den er bygget av HENT i en totalentreprise som har en verdi på 77 millioner kroner. Oppdragsgiver er Undervisningsbygg Oslo KF.

Forprosjektet er utarbeidet av HRTB og COWI, med Hille Melbye som ansvarlige arkitekter i gjennom-føringsfasen.

– Vår oppgave er å videreføre intensjonene fra forprosjektet og få tilfredsstilt alle funk-
sjonskrav. Hele prosjektet har passivhusstandard som også medfører en høy grad av detaljering for alt utstyret som et slikt bygg krever, sier Anna Christensen i Hille Melbye Arkitekter.

For å kunne ivareta maksimal utnyttelse av utomhusom-rådet, er det kompakte bygget delvis gravet inn i en skråning mot nord. Terreng-fallet gir hovedinngang fra Kapellveien til plan 2, og en inngang fra idrettsplassen i plan 1. Både flerbrukshall og kultursal har direkte inngang fra idrettsplassen, men kan også nås via trapp og heis fra hovedinngangen. I plan 2 ligger foruten et kjøkken, også møterom, teknisk rom og utgang til tribunene. Garderober (tre sett) ligger på samme nivå som flerbruks-hallen og kultursalen, som begge kan brukes uavhengige av hverandre.

Dette prosjektet lå tidlig under Bymiljøetaten, men ble overført til Undervisningsbygg under prosjektleder Steen Blach Sørensens ansvar tidlig i 2013.

Tidlig involvering
– Utfordringen var å få det ferdig så raskt som mulig i forbindelse med skolens ferdigstillelse. Med den kompetansen som Under-visningsbygg sitter på, pluss at vi er godt organisert, gjør at vi er godt skodd for å foreta de grepene vi måtte ta. Vi har hatt en svært god kontakt med Plan- og bygningsetaten på regulerings- og rammesøknadnivå, de har bidratt med veldig mye positivt i prosjektet. Ved å involvere partene i en tidligfase, sparte vi mye tid på offentlig behandling, påpeker Blach Sørensen.

Snøen henger nå tung og stille på løvtrærne i Kapellveien. Roen står i sterk kontrast til den hektiske aktiviteten vi opplevde på forsommeren et halvt år tidligere. Da var arbeidet med flerbruks-hallen godt i gang, samtidig holdt AF Byggfornyelse på med slutt-arbeidene på Grefsen skole.

– I deres kontrakt lå også arbeidet med en omlegging av Kapellveien til gang- og sykkelvei, inkludert snuhammere i begge ender. AF Byggfornyelse «eide» veien – da var det trangt og svært liten plass til logistikken for flerbrukshallen, minner ass. prosjektleder i Undervisningsbygg, Thomas Gillgren om.

– Atkomsten fra sør var sperret. Vi måtte finne en atkomst fra nord ved å felle trær og bruke fortauet. At det skulle bli en utfordring å legge ny anleggsvei gjennom tomta, så vi kan muligens litt for sent, supplerer prosjektleder Trond Berget-Ausland i HENT.

Han forteller videre at logistikken og en skole i drift fra høsten krevde forholdsregler på vareleveringer; ingen leveranser før kl. 08.45, samtidig som HENT måtte foreta manuell dirigering av all inntransport.

– Det gikk bra, helt uten ulykker. Ikke engang nesten-ulykker eller hendelser er rapportert, sier Berget-Ausland. På ett tidspunkt var det full aktivitet på absolutt alle deler av tomta, for det hører med til historien at det kom en etterbestilling på oppgradering av uteområdene, blant annet med legging av kunstgress.

Høyere lydkrav
Flerbrukshallen kan deles i tre med en nedfellbar lydvegg og et nett. I løpet av detaljprosjektet ble kultursalen oppgradert med trinn 1. En følge var nye lydkrav fra 55 db til et krav på 70 db, for å unngå lydsmitte til flerbruks-hallen ved arrangementer.

– Å støpe en betongvegg på det tidspunktet var ikke aktuelt. Skillet er i prinsippet to vegger satt mot hverandre med en luftspalte mellom. Det er tre lag med gips på hver side og et lag med finér på hver side, og veggen er fullisolert. I tillegg er det gjort tiltak med blant annet sliss i gulvet mellom veggene. Den er nå kontrollmålt til 74 db, sier Berget-Ausland.

Noen kultursaler i Oslo kommunes regi skal ha andre funksjoner. De skal være såkalte multimusikk-saler med svært høye lydkrav.

– Det er tilrettelagt for at denne salen kan bli et pilotprosjekt. Det kan bli en løsning med en akustisk himling og oppblåsbare tekstilballonger som tilpasses rommets egenskaper og den type musikk eller arrangement som fremføres. Det første tiltaket var altså isoleringen av veggen inn til flerbrukshallen og ekstra støydemping av ventilasjonsanlegget, forteller Blach Sørensen.

Undervisningsbygg har store krav til undervisningsrom og til øvrige arealer i sin alminnelighet i sine prosjekter. De kravene går igjen også i anleggene på Grefsen. Selv om flerbrukshallen med sine nesten 2.400 kvm ikke er av de største, vil ikke Berget-Ausland på vegne av HENT gå med på at det har vært et enkelt prosjekt.

– Prosjektet bygges med passivhusstandard. Da er det krevende å få landet alle detaljer vedrørende de tekniske løsningene. Et passivhus består av svært mange parametre som skal ivaretas og ikke minst dokumenteres. Da er det viktig å følge opp at alle aktørene går i takt og jobber i lag mot det felles målet, under-streker han.

Styring
Men det var antydning til småskjær i sjøen på et tidlig tidspunkt, selv om de profesjonelle diskusjonene var på riktig nivå.

– Vi følte at ting ikke var som forventet på prosjekteringsfrem-driften. HENT får ros for å ha et godt styringssystem, men de burde ha vært flinkere til å bruke det. De hadde muligens lagt lista litt for høyt, styringssystemet burde kanskje nedskaleres til et nivå man effektivt kan håndtere, forteller Blach Sørensen.

– Jo, vi ble litt avkledd i forhold til kvalitetssikringen vår, spesielt når det gjaldt prosjektering. For vi var ikke flinke nok til å følge vårt eget styringssystem. Der og da var det smertelig for oss som entreprenører å følge opp og ta grep. Men det var nødvendig at Undervisningsbygg påpekte dette; det var opplærende for oss. I tillegg til god styring og smidighet fra vår anleggsleder Ole Christian Antonsen, er vi nå i etterkant glade for at det ble stilt nødvendige krav, siden vi klarte å heve oss til det nivået som Undervisningsbygg forventer, sier Berget-Ausland.

– Det at vi tidlig var ute og påpekte ting som kunne blitt et problem, gjorde at vi fikk til et veldig godt samarbeid. HENT skal ha ros for at det har vært få skjæringspunkter. Samarbeidet vårt har utviklet seg mer eller mindre til en samspillsmodell. Det er vi svært fornøyde med, avslutter Steen Blach Sørensen.


Flere prosjekter