Bygger'n-eier Trond Reinertsen tror på brukbare to år for byggenæringen.

Økonomi-nestor tror på brukbare år for byggenæringen

Trond Reinertsen, Bygger’n-eier og økonominestor med en fortid i Norges Banks hovedstyre, tror 2015 og 2016 blir brukbare år for byggenæringen.

Den erfarne økonomien som tradisjonen tro gjør opp økonomisk status både globalt og nasjonalt på Bygger’n sin kjedekongress som ble arrangert sist helg, la ikke skjul på at det hersker stor usikkerhet for tiden.

Omveltninger

– Det er store omveltninger på gang både i Norge og internasjonalt. Men likevel er det avgjørende hva vi selv kan gjøre, og hva vi selv har kontroll på. Derfor er det daglige arbeidet i egenbedrift og i kjeden viktig, sa han og gledet seg over at Bygger’n-kjeden i fjor opplevde fremgang i antall medlemmer og en omsetningsvekst på fire prosent.

Ukraina

Som bekymringsfulle faktorer for fremtiden trakk han frem situasjonen i Ukraina som blant annet har ført til at familieselskapet E.A. Smith måtte avlyse et besøk på stålverk som ligger i krigssonen.

– Dette er ikke positivt for investeringer, og jo lenger denne situasjonen vedvarer, jo mer problematisk blir det. Vi har lite erfaring med hvordan slike situasjoner slår inn i vår økonomi og i bygg og anleggsmarkedet spesielt, fremholdt han.

Betyr omstilling

Han trakk også frem at situasjonen med høy oljepris og billig Kina-import definitivt var over for Norge.

– Dette betyr strammere budsjetter og mindre å gjøre. Samtidig åpner det for nye muligheter. Men under alle omstendigheter betyr den nye situasjonen omstilling, forkynte han.

Stimulans fra Europa

Som positive faktorer trakk han frem at den europeiske sentralbanken har satt i gang pengepolitiske tiltak for å få til vekst i økonomien med håp om fall i arbeidsløsheten.

– Dette kan også komme Norge til gode, sa han.

Lavere kronekurs

Reinertsen så også fordeler i den fallende kronekursen.

– Dette har gjort blant annet sagbrukene mer konkurransedyktige som har gitt en boost i bransjen. Videre kan ledige oljeingeniører bli sugd opp av byggenæringen og særlig anleggsbransjen, fremholdt han.

Dermed konkluderte han med at årene 2015 og 2016 kan bli brukbare for den norske bygg- og anleggsbransjen.

Skattebekymring

Reinertsen uttrykte bekymring for det norske skattenivået etter at viktige handelspartnere, inkludert Sverige, har satt ned bedriftsbeskatningen.

– Her må Norge følge med. Skattenivået for bedriftene er viktige i en konkurransesituasjon. Og etter fallet i oljevirksomheten er det viktig å få opp investeringsnivået i det øvrige næringslivet. Her kan nevnes investeringer i anlegg, maskiner og nytt utstyr som igjen kan bidra til høyere produktivitet, sa han og fortsatte:

– Offentlige investeringer er viktige, men all erfaring tilsier at det er de private bedriftene som står for det meste av investeringene. Og det er her grunnlaget for å holde hjulene i gang ligger slik at arbeidskraft etterspørres. For å lykkes må vi her til lands være gode på rammebetingelser som også omfatter skatt, avsluttet Reinertsen.