Nå vil Senterpartiet forenkle byggekravene

Senterpartiets nestleder Ola Borten Moe er nå ute og flagger en forneling av byggekraven. Han mener dagens regler gir unødvendig dyre boliger. Mange vil nok mene SPs åtte år i Kommunal- og regionaldepartementet under regjeringen Stoltenberg ga dem mer enn nok tid til å gjennomføre forslagene de nå løfter frem.

I løpet av de senere årene er det nettopp Senterpartiet med kommunal- og regionalministrene Åslaug Haga (2005-2007) Magnhild Meltveit Kleppa (2007-2009) og Liv Signe Navarsete 2009-2013) som i stor grad har stått med ansvaret når nye og mer omfattende byggekrav er blitt innført. Det er derfor ikke rart at mange hever øynebryene når Borten Moe nå går inn for å fjerne flere av flaskehalsene de selv har innført. Man skulle tro det hadde vært mulig å stoppe eller reversere mange av de foreslåtte endringene når de hadde enda større mulighet til dette. Borten Moe og partikollega Anne Beate Kristiansen Tvinnereim har ledet to arbeidsgrupper som har laget et utkast til politisk manifest til landsmøtet i mars. Der skal partiet blant annet ta stilling til om de mener at norske byggekrav bør forenkles.

Nå er det jo mange som likevel vil være godt fornøyde med at Senterpartiet er i ferd med å endre standpunkt i flere av de omtalte spesifikasjonskravene som vil være med på å gjøre dette lettere å bygge billigere.

Ola Borten Moe etterlyser et enklere regime for å få opp tempoet i boligbyggingen, og peker spesielt på at mange og komplekse krav gjør det dyrt å bygge i grisgrendte strøk - så dyrt at byggekostnadene overstiger verdien på selve bygningsmassen. Dette er selvsagt helt riktig - byggekostnadene har steget kraftig de senere årene - og det skyldes langt ifra bare at tomteprisene har økt. Forhold rundt energikrav, universell utforming og andre tekniske krav bidrar alle til å heve byggeprisene – og det gjelder uansett hvor man bygger.

Det er jo slik at veldig mange av disse kravene virker fornuftige og riktige hver for seg, men samlet utgjør de en relativt kraftig påplussing i totalregnskapet – og er med og bidrar til at flere enn nødvendig blir holdt utenfor boligmarkedet – og er dermed også med på å skape en ny gruppe tapere i boligmarkedet. Den norske modellen bygger i stor grad på at flest mulig skal få mulighet til å eie egen bolig.

Vi både håper og tro det er mulig til å se på enkelte av kravene på nytt. Regjeringen Solberg har gjennomført noen forenklinger i regelverket men mange i bransjen etterlyser enda flere tiltak. Flere justeringer vil nok ganske sikkert også komme - så får vi se hvor det ender - enten med eller uten Senterpartiet som en del av vedtakene.