Lars Barg. (Foto: Signe Dons)

Innlegg: Maleren i gapestokken

Regjeringen har kommet med 22 tiltakspunkter mot svart arbeid og annen kriminalitet i arbeidslivet. Nå skal cowboyene bli sheriffer. Som en av de bransjer som har vært hengt ut som versting i media, hilser vi Regjeringens oppryddingsplan velkommen.

Lars Barg

Leder for Maler- og byggtapetsermestrenes Landsforbund

Ingen skal være i tvil om at vi har nulltoleranse for svart arbeid. Å

male hvitt skal være en ryggmargsrefleks hos alle våre medlemmer. Vi har klare etiske retningslinjer som fordømmer alle former for ulovligheter, og vi har nylig instruert alle medlemmer å være særdeles påpasselige når de velger underleverandører.

Kampen mot svart arbeid er ikke lett. I den sylskarpe konkurransen i byggebransjen må mange ty til utenlandske leverandører. Malerne er ofte sist i verdikjeden og når de slipper til, er gjerne byggebudsjettet på det nærmeste brukt opp og prisene presses til det nesten uforsvarlige. Selv om vi gjør alt for unngå sosial dumping, har vi dessverre eksempler på at det skjer.

I en fersk rapport fra Arbeidstilsynet går det frem at sosial dumping er blitt et samfunnsproblem. Det er et virus som ikke bare har rammet malerfaget; rapporten viser at flere bransjer er rammet. Rapporten viser at utenlandske arbeidstagere ofte mangler opplæring, at de jobber uten nødvendig verneutstyr og har kommunikasjonsproblemer i hverdagen. I vår bransje har vi også sett eksempler på den reneste mafiavirksomhet, aktører som bevisst bryter regelverket for å skaffe oppdrag. Disse «bedriftene» er i stadig bevegelse, ofte med fiktive adresser, og flytter seg raskt ut og inn av landet.

Vi må styrke kontrollen For å bli kvitt juksemakerne må kontrollen styrkes. Både Arbeidstilsyn og politi må intensivere jakten på alle dem som er i ferd med å ødelegge den norske byggebransjen. I tillegg er allmenngjøring av lønn, regionale verneombud og ID-kort viktig.

Eksemplets makt er stort. Derfor er vi i MLF glad for at Regjeringen nå er så tydelige på at offentlige byggherrer må vise vei mot en renere bransje. Det kan stilles krav om at leverandører skal ha lærlinger, og det vil fjerne noen av de verste bandittene i bransjen.

I alt for lang tid har seriøse og gode selskaper tapt anbud mot aktører som har lavere pris fordi de bruker arbeidskraft som verken har lovmessig lønn eller kompetanse. Det er så ille mange steder at den norske fagarbeideren er utrydningstruet. Ikke får de jobb, og etterfølgerne blir færre; mange ungdommer kvier seg for å velge yrkesfag.

Alle seriøse malere i Norge støtter Regjeringens tiltakspakke. Vi er stolte av yrket vårt. Uten seriøse malere blir Norge grått og ødelagt av slurv og dårlig håndverk. Vi skal vise at det går an å male hvitt i dette landet.