Foran til venstre entreprenør og eier av det nye politihuset, adm.dir. Arne Chr. Skard i AS Betongbygg, til høyre nestleder i EBAO, John Ivar Mejlænder-Larsen. (Foto: Ole Henrik Ystehede)

EBAO havnet på glattcelle

Men la det være sagt – opptellingen viste at samtlige 20 deltakerne slapp ut igjen etter omvisning på det nye politihuset i Østfold torsdag.

Fakta om Politihuset:

- Utlyst på Doffin våren 2010, ni søknader om prekvalifisering, fem gikk videre
 - Tildelt Betongbygg Gruppen høsten 2010
- Byggestart august 2012, ferdigstilt desember 2013
- 6.500 kvadratmeter, fire etasjer og kjeller
- Inneholder operasjonssentral, arrest med 31 celler, retts- og påtaleseksjon og administrasjonsenhet

Omvisningen i politihuset var en sentral post på programmet

under Entreprenørforeningen Bygg- og Anlegg Oslo, Akershus og Østfold (EBAO) sitt medlemsmøte på Inspiria Science Center.

Regionalt knutepunkt
– Politihuset er et spennende og flott prosjekt, og etableringen av det nettopp her viser hvor viktig Grålum-området vil bli som regionalt knutepunkt i fremtiden, sa nestleder i EBAO, John Ivar Mejlænder-Larsen etter å ha tatt både 31 glattceller, den nye operasjonssentralen og administrasjonsenheten i øyesyn.

– Bygningen fungerer godt i tråd med våre behov, både bygningsteknisk og hva angår plassering. Her befinner vi oss midt mellom Moss Lufthavn og Svinesund, en god plassering side mange av våre oppgaver er knyttet til personer som stanses ved grenseovergangene, sa Per Christian Larsen, seniorrådgiver Eiendom ved politiet i Østfold.

Politihuset er kun et av mange nye og store bygninger på Grålum på 2000-tallet. Både Choice Hotell og Badeland – som var først ute i 2002 - Inspiria Science Center og en rekke kontorarbeidsplasser i nye og monumentale bygg vitner om stor interesse og investeringsvilje midt i Østfold, med trafikken på E6 farende forbi. Og kun et par kilometer nordover er det nye sentralsykehuset i Østfold i ferd med å ferdigstilles.

Næring og boliger
– Sarpsborg kommune venter stor utvikling her også i fremtiden, og regulerer to nye, større områder til næringsbygg. Utfordringen er å knytte Grålum sammen med Sarpsborg sentrum og det nye sykehuset på en god måte, og løse trafikkutfordringene slik rivende vekst medfører, sa etatsleder i Sarpsborg kommune, Anne Elisabeth Ramtvedt. Hun pekte på at området også kan fortettes i større grad, da det i dag er avsatt store områder til parkering.

– Med slik interesse for etablering her, blir dette dyr parkering, sa Ramtvedt og fikk støtte av entreprenørene som deltok på møtet.

I tillegg til næringsarealer, foreligger det planer om boligutvikling på Bjørnstadsletta like ved.

Skatt Øst neste
AS Betongbygg, som ikke bare har vært entreprenør for det nye politihuset men også eier det og leier ut til politiet, er også i ferd med å bygge nye lokaler til Skatt Øst i området. Med dette blir nok en sentral funksjon for regionen lagt til det ferske knutepunktet. Og dersom fremtidige strukturendringer i politiet tilsier det, er det mulighet for utvidelse med flere bygninger på samme tomt som dagens politihus.

– Den kjøpte vi på opsjon fra kommunen i forbindelse med at vi ble tildelt entreprisen på politihuset i 2010, og det er rom for to like store bygninger som dagens politihus her. Det har vi tatt høyde for hele tiden, sier adm. dir. i AS Betongbygg, Arne Chr. Skard.

Som lokal entreprenør og eiendomsutvikler regner han Grålum som Østfolds mest interessante område å utvikle næringsbygg i.

– En helt annen situasjon enn for noen år siden. Interessen har skutt fart i etterkant av at hotell og badeland ble bygget, at vedtaket om nytt sykehus ble endelig og at ny firefelts E6 ble bygget, sier Skard.