Er vi i ferd med å bygge opp en ny tjenerklasse?

Med fremveksten av sosialdemokratiet i etterkrigstiden ble i realiteten klasseskillet nærmest etter hvert borte i Norge. De fleste har en høy levestandard og forskjellen mellom fattig og rik - sjef og ansatt, er mindre enn i de fleste andre land.

De senere årene har vi likevel sett en tendens til at forskjellen øker – og flere peker nå på at den frie flyten av arbeidskraft i Europa er i ferd med å gi en ny tjenerklasse i Norge.

Fremmedarbeideren som kommer til landet for å finne lykken gjør ofte ikke det. Mange havner inn i nettverkene til useriøse virksomheter med elendig lønn og dårlige boforhold. Andre tar kanskje direkte jobber for nordmenn i det svarte markedet – til priser som er langt lavere enn hva vi ser i det hvite markedet – og som nærmest er umulig å leve av i høykostlandet Norge.

Selv om vi kanskje ikke ønsker å innse det, er det flere signaler som tyder på at likhetssamfunnet er i ferd med å endre karakter – og det er de utenlandske arbeiderne som havner utenfor. Dette er arbeidere som skal være med å bygge opp landet vårt – men som på ingen måte får mulighet til å delta i velstandsveksten vi har hatt og har.

Organisasjonen Selvhjelp for innvandrere og flyktninger (SEIF) roper nå et varsku om at de får en strøm av utelandske arbeidere som trenger hjelp – og denne økningen har vært eksplosiv fra 2013 til 2014. Talspersoner for organisasjonen sier at de drukner i arbeidskrimsaker og at byggenæringen er blant verstingene. Det er ikke overraskende – mange opplever elendige forhold og lever et liv vi som er vokst opp i Norge ikke helt klarer å se for oss at skjer i nærheten av hjemme våre.

Det er nok mange av oss som i for stor grad har lukket øynene til denne utviklingen – men nå viser realitetene seg. SEIF mener at vi helt klart er i ferd med å bygge opp en ny tjenerklasse i Norge. Det er nok dessverre mye sant i dette. Hvor omfattede problemet er blitt er veldig vanskelig å si – men det er ingen tvil om at for mange ikke har det bra her i Norge.

Enkelte går inn i dette markedet med mål om å skaffe seg kjappe penger på tvilsomt vis, men de fleste ønsker å gjøre en ærlig og god jobb, men havner i selskaper de ikke burde være. Man kommer da inn et miljø det kan være vanskelig å komme seg ut av uten å risikere å bli sendt hjem eller andre represalier.

Denne utviklingen kan ikke det norske samfunnet være bekjent av – det er ikke slik denne nasjonen har bygget seg opp. Lignende tendenser har man sett i enkelte andre rike samfunn – som gjerne har bygget opp sin velstand med bakgrunn i oljen. Vi må våkne opp før denne situasjonen får utvikle seg noe lenger.

Drukner i arbeidslivskrim-saker – utroper byggebransjen til versting