- Vi tar ikke godt nok betalt

Produksjonsvolumet til medlemmene i Betongelementforeningen hadde en liten økning i 2014 i forhold til året før, men tendensen med en flatere prisutvikling i forhold til andre byggematerialer fortsetter.

Randi Egeland

På Betongelementforeningens medlemsmøte på Gardermoen refererte styreleder Randi Egeland til tall fra byggekostnadsindeksen til SSB som viste at tendensen med svak prisutvikling for betongelementer fra 2008 fortsetter. Prisutviklingen fikk en knekk i forbindelse med finanskrisen og har ikke tatt igjen de andre materialene på dette punktet – selv om volumet er høyt.

- Prisene har flatet ut og vi tar rett og slett ikke godt nok betalt for varene våre i forhold til andre byggematerialer vi kan sammenligne oss med, sier Egeland.

Produksjonsvolumet viser derimot en positiv utvikling med en liten økning fra et godt 2013.

- Økningen er positiv innen flere områder, legger Egeland til. Spesielt så medlemsbedriftene en økning innen vegger og plattendekker – og volumvinneren hulldekker hadde også en marginal økning fra 2013.

- Produksjonsreserven har derimot falt gjennom året, men medlemsbedriftene ser likevel positivt på 2015. Det er mange nye store prosjekter på vei og mange er under planlegging. Boligproduksjonen er på vei opp, særlig i og rundt byene og de store tettstedene. Vi ser også en økt interesse for produkter til vei og bane. Som del av dette samarbeider Betongelementforeningen og Vegdirektoratet om nye kulvertløsninger. Vi mener dette samarbeidet er et viktig bidrag til mer optimale planprosesser for alle parter i prosjektene, kortere byggetid og kostnadseffektive løsninger for samfunnet, utdyper daglig leder John-Erik Reiersen i Betongelementforeningen.

Egeland og Reiersen kan også fortelle om en økt import, spesielt fra nabolandene Sverige og Danmark. Men på grunn av en svekket kronekurs ser man nå en fallende tendens innen dette markedet.

- Det er flere positive signaler for 2015, sier Egeland og Reiersen.

Betongelementforeningens årlige medlemsmøte torsdag og fredag på Park Inn Oslo Airport samler rundt 150 personer.

Hovedmøtet inneholder blant annet foredrag fra Dag Aarnes fra NHO, Audun Lågøyr fra Byggenæringens Landsforening, Espen Andersen fra BI og Daniel Kjørberg Siraj fra OBOS.

Lie Øyen arkitekter AS fikk betongelementprisen 2014 for Villa Tussefaret. Kristoffer Øyen MNAL gir et foredrag om prosjektet og utfordringene de møtte underveis i prosjektet.

Kristin Bryne Sandvik fra Block Berge Bygg AS vil også dele noen erfaringer fra bruk av BREEAM NOR i byggeprosjekter.

Medlemmene får også presentasjon av gigantprosjektet Fornebuporten ved Florian Kosche (Dipl. Ing. Florian Kosche AS) og utfordringene prosjektet ga betongelementleverandøren, siste del av presentasjonen gis av Geir Høybråten fra Loe Betongelementer AS.