Vann- og avløpsetaten lekker ingeniører

Vann- og avløpsetaten i Tromsø sliter med å holde på ingeniører.

Det skriver økonominettstedet nord24.no.

Sommeren 2014 gikk fire erfarne prosjektledere nesten samtidig fra stillingene i vann- og avløpsetaten i Tromsø kommune. Én av dem gikk til en av universitetets tekniske avdelinger, én til kommunens vei og park-avdeling, mens to gikk til den kommunale Utbyggingstjenesten, skriver Nord24.

– I dette tilfellet var byggsiden villig til å betale mellom 60 og 80 tusen kroner mer i årslønn enn det vi hadde mulighet til å gi. Nå sier jeg ikke at lønn var den eneste grunnen til jobbskiftene, men det var en av flere årsaker, sier Geir Helø, enhetsleder for Vann og avløpsetaten til økonominettstedet.

Ifølge Helø er det vanskelig å rekruttere og beholde ingeniører i etaten når både leverandørsiden i vannbransjen og konsulentselskapene konkurrerer om de ansatte. Men også andre kommunale etater er, ifølge artikkelen, ofte i stand til å gi bedre lønnsvilkår enn vann- og avløpsetaten.

– Hovedproblemet er at det er vanskelig å få tak i folk, og spesielt vanskelig er det med ingeniører med over ti års erfaring, sier Helø til Nord24.

Toril Hofshagen, direktør i interesseorganisasjonen Norsk Vann, mener dagens unge må innse at ikke alle kan bli petroleumsingeniører.

– Vann er den nye oljen. Det er behov for investeringer i vann og rent vann både her hjemme og utenlands, og her venter det store utfordringer og arbeidsoppgaver i årene som kommer. Likevel blir det utdannet for få vanningeniører her i landet, sier Hofshagen til Nord24.