Lyse utsikter for utleiebransjen

Utleiebransjen har opplevd en stabil vekst i Norge gjennom mange år – og de tar over større og større andeler av entreprenørenes maskin- og utstyrsparker. Denne utviklingen vil bare fortsette.

Selv om det finnes flere som foretrekker å beholde alt av maskiner og utstyr på egne hender hos de utførende, er det stadig flere som ikke definerer det å kjøpe og vedlikeholde maskiner som del av sin kjernevirksomhet og outsourcer derfor dette. Det er selvsagt ikke noe nytt fenomen – denne utviklingen har gått gradvis over mange år. Men det er stadig flere som går denne veien, og utleiebransjen forventer en vekst også i tiden som kommer.

For selv om utviklingen har gått utleiefirmaenes vei de siste årene– er det fortsatt et stykke frem til vi er på utleienivåene vi ser i mange utenlandske markeder som Sverige og ikke minst Storbritannia. Her er utleieandel langt høyere – og de fleste forventer at vi også vil nærme oss disse størrelsene.

På Utleiekonferansen, som blir arrangert på Gardermoen onsdag og torsdag, kom det frem at utleiemaskiner utgjør en tredjedel av maskinparken i den norske bygg- og anleggsnæringen. Totalt omsetter utleiebransjen nå årlig for rundt seks milliarder kroner, og begynner virkelig å bli en betydelig aktør i byggenæringen.

Vi har også sett litt bevegelse i markedet den senere tiden. Denne uken ble det kjent at Kruse Smith og Backegruppen har inngått en intensjonsavtale, der Kruse Smith går inn med hele sin maskinpark i BAS og overtar samtidig 50 prosent av selskapet. Dermed vokser BAS kraftig og forventer en omsetning på hele 300 millioner kroner i først hele driftsår. De blir dermed nummer fire i størrelse, bare slått av Ramirent, UCO og Cramo. Like bak kommer også Nabofelleskapet med kraftige vekstambisjoner.

Utviklingen til utleieselskapene er selvsagt avhengig av markedet. Men de vil kunne ha muligheter for vekst uansett utsikter i næringen: Om det blir en lav eller sterk oppgang vil entreprenørene bli nødt til å leie inn utstyr for å kunne ta på seg nye oppdrag – og om markedet skulle falle vil flere kunne usette investeringer og heller leie inn utstyr for å ikke bruke for mye av egenkapitalen til å kjøpe nytt. Så uansett vil utleiebransjen stå foran en fortsatt vekstperiode. Hvor kraftig den blir er vanskelig å si, men økningen vil fortsette til vi kommer på et utleienivå som kan sammenlignes med våre naboland.