Sjefsøkonom Kjell Senneset er ikke bekymret for de neste årene i bygg og anlegg.

Utleiekonferansen: - Anleggsmarkedet vil eksplodere

Da Prognosesenteret-økonom Kjell Senneset skulle illustrere veksten i det norske anleggsmarkedet, brukte han ganske enkelt et bilde av en rakett.

Sjefsøkonom Kjell Senneset i Prognosesenteret sto på podiet som første taler under årets to dager lange konferanse i regi av Norsk Utleieforening, Utleiekonferansen 2015.

Prognosesenter-økonomen delte sitt innblikk i fremtiden til en næring som stadig vil trenge utstyr.

I møte med fallende oljepriser og lavere vekst i norske investeringer, sier Senneset at han slett ikke er nervøs for bygg- og anleggsmarkedet.

Selv ikke aktører som er tungt involverte i private næringsbygg, som sjefsøkonomen mener vil komme verst ut i utviklingen, vil oppleve mange kanselleringer, tror han.

- Og resten av markedet ser ut til å gå greit, sier han.

Veksten i bygg og anlegg vil gå ned, men det vil ikke være snakk om et fall i aktiviteten. I løpet av 2014, 2015 og 2016 ser det ut som en samlet vekst på hele 21 prosent i det norske anleggsmarkedet, en rundt 100 milliarder stor økonomi.

- Anlegg får gjerne en boost når det går dårlig i resten av økonomien, og er ikke bundet til konjunkturene. Bygg er absolutt knyttet til konjunkturene, men det ser ut som om våre prognoser har vært for lave også her, mye på grunn av renoverings- og vedlikeholdsbransjen, som har fått et løft på grunn av en rekke naturødeleggelser i Norge.

Samtidig stagnerer boligbyggingen, og Senneset kunne beskrive flere flaskehalser i boligbyggingen. Mangelfulle arealplaner, pil-spisser og sjeldne frosker, detaljstyring fra kommunepolitikerne, for få byggesaksbehandlere og ineffektiv produksjon som tilsammen gir veldig dyre boliger, og dermed blir det vanskeligere å selge.

- Det hjelper ikke at det er boligmangel hvis ingen har råd til å kjøpe, sier Senneset.