Store muligheter i skogen

Vi har en enorm uutnyttet ressurs i landets svære skogområder. Disse verdiene blir ikke godt nok tatt vare på i dag – men det finnes muligheter. Nå gjelder det å ta vare på og videreforedle disse ressursene.

I Skog 22 sin rapport som mandag ble overlevert landbruksminister Sylvi Listhaug og statssekretær Lars Jacob Hiim i Nærings- og fiskeridepartementet, fra en samlet verdikjede, kom det frem at skognæringen kan firedoble omsetningen fra et 2012-nivå, noe som tilsvarer en årlig omsetning på hele 180 milliarder kroner. Da begynner vi å snakke om svære summer og at det virkelig blir en betydelig næring. Til sammenligning omsetter man innen byggenæringen for ca. 360 milliarder kroner i året.

For å få til en slik satsing er det mange tiltak som må gjennomføres. Blant annet må man øke uttaket av skog betraktelig. I Skog 22-utredningen pekes det på at det kan tas ut 15-20 millioner kubikkmeter tømmer årlig. Dette er en økning på 35 prosent i forhold til dagens nivå. Da må det selvsagt også bygges opp en infrastruktur for å ta hånd om en slik vekst, gjennom utbygging og oppgradering av skogsveier, kaianlegg, jernbane og annen infrastruktur. Det er ikke mulig å øke produksjonen så mye uten av man ruster opp trafikkårene.

Dessuten er det også viktig at det legges opp til en riktig strategi for videreforedling og bruk av skogens enorme verdier.

Et av de viktige poengene i rapporten er forslaget om å utarbeide krav om bruk av fornybare ressurser i byggeforskrifter, som fo eksempel. Å gå inn med krav eller pålegg på denne måten er nok ikke den riktige veien å gå. man bør selvsagt arbeide for å bygge mest mulig miljøvennling - men det er ikke åpenbart hva som er mest miljøvennlig i et livsløpsperspektiv. Det finnes flere ulike bakenforliggende årsaker ved valg av byggematerialer – og det at regelverket skal prioritere en type materialerforan andre er ikke en en optimal løsning. De ulike materialene har ulike egenskaper – som passer inn i ulike settinger og prosjekter. Da må for eksempel trebransjen heller jobbe frem så gode løsninger at tre blir foretrukket utfra kvaliteten materialet og løsningene besitter. Det viktigste er at det kommer frem en god samhandling mellom de ulike materialene – og dermed kan gi et best mulig resultat. Konkurransen i markedet og kravstore kunder vil selv kunne regulere på en god måte hvilke ulike materialer som passer best til de ulike byggene – også i et livsløpsperspektiv.

Det er flere gode konsepter i rapporten som er lagt frem, og det er derfor viktig at man nå ikke kun vil fokusere på denne delen - da kommer man ingen vei.

Da er det viktig å se på andre aspekter de store mulighetene skogen gir – også innen helt nye bruksområder. For selv om det innen visse bransjer vil kun bli mindre etterspørsel – er det andre markeder som kan åpne seg. Det gjelder å se mulighetene. Norge har flere sterke organisasjoner som jobber for å fremme bruken av tre – disse må nå sammen forene sine krefter for å få frem det beste av hva treet kan by på - slik de peker på flere steder i denne rapporten.