<p>Primula har kort sesong som stueplante, men alle Primula er egentlig flerårige og kan settes ut i hagen til våren. (Foto: OBP)</p>Dette er Primula elatior, som har lengre stilker, men like bedårende blomster som de andre. (Foto: OBP)Denne heter 'Victoriana' har blitt veldig populær de siste årene. Planten er en Primula veris. (Foto: OBP)Syrinprimula (Primula malacoides) har søte, lett duftene blomster i kranser oppover stengelen. (Foto: OBP)Begerprimula (Primula obconica) finnes i blant annet lyseblått, hvitt og lys oransje. Sett dem ut når det blir mildere i været, de trives godt i en krukke på trappen. (Foto: OBP)Lag plass i vinduskarmen til Primula, denne planten har blomster i mange flotte fargekombinasjoner.Foto: Foto: OBP

Primula – vinterens duftende gledesspredere

Primula er planten det ikke går an å kjøpe én av - det er for mange farger å velge i, og de passer inn i alle rom! (Bildekarusell)

De gir oss tiltrengt vårfølelse selv i januar, og alle de forskjellige fargene er forfriskende innslag.

Primula er en plante som har kort sesong som stueplante, men alle Primula er egentlig flerårige og kan settes ut i hagen til våren.

Det finnes mange arter av Primula, og du kan finne både syrinprimula (P. malacoides), begerprimula (P. obconica), Primula elatior og Primula veris i salg. Hos alle disse sitter blomstene samlet i kranser, mens hos den mest solgte Primulaen (Primula vulgaris) kommer blomstene opp èn og èn fra midten av bladrosetten.

Slik steller du Primula
Planten vil ikke tørke ut; gi vann slik at jorden er fuktig.

Henger planten helt slapt, er det allikevel håp. Vann den godt og den vil komme seg igjen.

OBP-tips: Ta med deg noen Primula på jobben også! Det er lettere å huske på å vanne når en ser plantene hele tiden.

Setter du planten kjølig om natten, vil du holde lenger.

Sett den helst i et rom som ikke er for varmt, og gjerne lyst.

Vil du ta vare på Primulaen til våren, gir du halv dose flytende gjødsel fra mars

Primula trives ved lav temperatur, og hos gartneren får de vokse ved 8-10 grader. Plantene vi kjøper i butikken i januar, kan være plantet i veksthuset allerede i august.

Når de får stå så lenge, vil de utvikle seg godt med friske hvite røtter og sterke, tykke blader.