Illustrasjonsfoto.

JBV: Økte bevilgninger vil gi økt aktivitet hos leverandørene

Infrastrukturdirektør Gorm Frimannslund i Jernbaneverket skriver i et tilsvar til EBA-leder Kari Sandbergs gjestekommentar at de økte bevigningene i statsbudsjettet vil komme jernbanen og leverandørene til gode.

Kari Sandberg i Entreprenørforeningen - Bygg og Anlegg (EBA) påpeker i sitt innlegg 23/1 på bygg.no at jernbaneentreprenørene trenger større forutsigbarhet.

Jernbaneverket (JBV) er enig i at bransjen er tjent med en stor grad av forutsigbarhet og legger til rette for dette.

JBV har fått økte fullmakter til å inngå kontrakter over flere år. Dette innebærer at JBV fra 2015 vil inngå flere langsiktige avtaler der det både er leverings og bestillingsplikt.

Egenproduksjon i JBV skal være dimensjonert ut fra behovet for beredskap inklusiv feilretting. JBV hadde i 2013 ca 1.000 fagarbeidere, i 2015 er dette tallet uendret.

Forebyggende vedlikehold og fornyelse utgjorde i 2013 1.850 mill kr, i 2015 er fornyelse og forebyggende samlet på 3.317 mill kr. Andelen som settes ut i det eksterne markedet øker betydelig i perioden.

Antall fagarbeidere i JBV i 2013-2015 øker ikke, selv om bevilgningene er økt. Det er leverandørene som vil få den økte aktiviteten.

JBV har en langsiktig plan for å skifte ut og standardisere skinnegående materiell til beredskap og feilretting. Dagens maskinpark har i stor grad gått ut på dato og dette medfører store ulemper.

I gjeldende Nasjonal transportplan (NTP) er dette anslått til 2,2 milliarder totalt til nye arbeidsmaskiner. Det skal ikke være en økning i antall maskiner, ut over dagens antall til beredskap og feilretting.

De økte bevilgningene i Statsbudsjettet for 2015 kommer jernbanen til gode, og den økte aktiviteten medfører tilsvarende økt aktivitet hos leverandørene.