Vurderer mistillit over Oslo Vei-konkursen

Flere partier i Oslo bystyre ønsker å stille mistillitsforslag til næringsbyråd Hallstein Bjercke over håndteringen av det kommunale veiselskapet Oslo Vei.

Det skriver Aftenposten i sin papirutgave lørdag.

300 mistet jobben da Oslo Vei gikk konkurs desember 2012.

Et flertall i Oslo bystyrets finanskomité ønsker at bystyret skal gi Hallstein Bjercke formell kritikk for håndteringen, samtidig som flere partier vurderer mistillit mot næringsbyråden, skriver Aftenposten.

I en rapport får byrådet sterk kritikk fra kommunerevisjonen for måten kommunen styrte selskapet på i tiden før konkursen. Bystyremedlem Ivar Johansen (SV) sier overfor Aftenposten at byråden burde handlet annerledes da Oslo Vei sto overfor en økonomisk krise.

– Det kritikkverdige er at han ikke har hatt kontroll over den økonomiske situasjonen i selskapet. Det kom som en overraskelse for byråden at de var i en så kritisk situasjon at de var på randen av konkurs, sier Johansen.

Også Rødt, Miljøpartiet de Grønne og Arbeiderpartiet vurderer nå om de selv vil fremme, eller eventuelt støtte, et mistillitsforslag, men  gruppeleder i Frps partigruppe Carl I. Hagen har gjort det klart at mistillitsforslaget ikke vil få støtte fra hans parti. Flertal for et mistillitsforslag er dermed lite sannsynlig.

Bjercke selv sier overfor avisen at kommunen skal lære av saken, og styrke oppfølgingen av kommunale selskap, men han vil ikke være med på at han har fulgt for dårlig med på den økonomiske utviklingen i Oslo Vei.

– Alle avgjørelser var basert på den informasjonen jeg hadde i det øyeblikket beslutningene ble tatt, og jeg gjorde det jeg mente var best for å ivareta Oslo kommunes verdier best mulig. Kommunerevisjonen peker på enkelte svakheter i eierstyringen. Men jeg tror ikke det er årsaken til at det gikk som det gikk, sier Bjercke.