Livsviktig infrastruktur under bakken blir ikke prioritert

Det norske vann- og avløpsnettet er i en elendig forfatning. Beregninger viser at det vil koste svimlende 200 milliarder kroner å sette dagens infrastruktur for vann og avløp opp på tilfredsstillende nivå.

Men dette arbeidet blir i altfor liten grad prioritert. Andre presserende infrastrukturbehov, og de finnes det nok av, blir ofte prioritert foran vann og avløp. Det er selvsagt uheldig – en kollaps i det viktige vann- og avløpssystemet kan få alvorlige følger. Ikke minst kan det bli problemer om det er lekkasje i både vann og avløpsrør som ligger ved siden av hverandre. Forurenset vann kan medføre helsemessige utfordringer.

Det er flere årsaker til at vann og avløp ofte må finne seg i å havne et godt stykke bak i køen når offentlige midler skal bevilges – men en av utfordringene er at denne infrastrukturen ligger under bakken – og det er jo slik at når det er ute av syne så blir det glemt og prioritert ned.

En annet problem er den store ansvarspulveriseringen som finnes innen dette segmentet. Dette teamet ble tatt opp på VA-dagen under Arctic Entrepreneur onsdag. Her ble det pekt på at det finnes ni departementer, 13 statlige organer, fylkesmenn samt fylkeskommuner og kommuner som har interesser og ansvar innenfor denne sektoren – men ingen overbyggende myndighet som har hovedfokus på dette. VI er derfor helt enig med de som mener det bør etableres en statlig sektormyndighet innenfor dette området, som de har i våre naboland. Når et så viktig samfunnsanliggende blir spredt utover så mange ulike aktører vil man få problemer med å få gjennomslag og den nødvendige fremdrift. Får man en sterk enhet vil det kunne bli satt et langt høyere trykk på dette området og det trengs åpenbart.

I en undersøkelse Norsk vann gjennomførte i 2013 kom det frem at det vil koste cirka 200 milliarder kroner å bringe dagens infrastruktur for vann og avløp til et tilfredsstillende nivå – og ikke minst vil investeringsbehovet frem mot 2030 innen VA-området være på formidable 490 milliarder kroner. Dette er helt ufattelige summer – og man er ikke i nærheten til å kunne nå opp til slike investeringer. Så er det også mange meter rør vi her snakker om. Om vi regner med hele vann- og avløpsnettet vil det måle cirka 100.000 kilometer.

Man må få opp en langt raskere investeringstakt innen dette området. Konsekvensen ved en kollaps er så store at det har ikke samfunnet råd til å la være. Men sannsynligvis er det nettopp en større kollaps som må til før samfunnet våkner. Vi får håpe det er mulig å få satt inn noen ressurser også før det er for sent.