Stoppet panteordning og forverret luften

Over 22.000 gamle vedovner slipper ut drøyt 300 tonn svevestøv i Bergen årlig. Etter at byen kuttet ut en panteordning for gamle ovner, har utslippene økt.

Byrådet i Bergen avviklet i 2011 en panteordning for gamle vedovner. Det har ifølge bt.no forverret byluften i Bergen.

Ordningen varte fra 1999 til 2011 og førte til at cirka 7.000 gamle vedovner ble skiftet ut med rentbrennende ovner, noe som reduserte mengden svevestøv med 85 tonn i året.

I går formiddag viste målinger at mengden svevestøv i luften på Danmarksplass gjorde luften helseskadelig. Det beryktede giftlokket var tilbake. En av de største årsakene til det forurensende svevestøvet i Bergen er gamle vedovner.

Byutviklingsbyråd Henning Warloe (H) sier til bt.no at byrådet skal finne midler til gjeninnføring av panteordningen. Han legger til at et problem var at gamle ovner ble videresolgt. Nå skal kontroll med at ovnene blir destruert skjerpes.

Når giftlokket legger seg over Danmarks plass, blir folk advart. Det skjer ikke i Åsane eller på Vestkanten, selv om luftkvaliteten kan være like dårlig der.

I Oslo er det mellom 11 og 13 målestasjoner. I Bergen er det to, en på Danmarksplass og en ved rådhuset i sentrum. Målinger gjort både i Åsane og på Vestkanten i Loddefjord viser at det her i perioder har vært de samme konsentrasjonene av dårlig luft som på Danmarksplass. De som oppholder seg i disse bydelene blir ikke advart mot dårlig luftkvalitet. Bergen kommune skal nå sette opp målere i Åsane og i Loddefjorddalen.