Arbeiderpartiets Terje Lien Aasland sier partiet ikke har konkludert i spørsmålet om iskanten og de omstridte oljeblokkene i nord. Foto: Vegard Grøtt/NTB scanpix

Ap kan si nei til olje i nord

Venstre og KrF kan komme til å få Arbeiderpartiets støtte i oppgjøret med regjeringen om oljeutvinning i Barentshavet. Men sikkert er det ikke.

– Vi vet ennå ikke hva slags grunnlag regjeringen har basert sine vurderinger rundt iskanten på, sier Arbeiderpartiets klima- og energipolitiske talsperson Terje Lien Aasland til NTB.

Han sier Ap først vil ta stilling til saken når klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) i løpet av våren avgir melding om iskanten til Stortinget. Samtidig holder han åpent hvilket utfall saken kan få for Aps del.

I mellomtiden har han sendt et skriftlig spørsmål til Sundtoft, der han blant annet ber henne avklare hva de nye beregningen viser.

– Det er også et alternativ å allerede nå si fra om svært strenge vilkår for permanent petroleumsvirksomhet i enkelte av blokkene i 23. konsesjonsrunde, uavhengig av hvor man setter strek for iskanten, sier Aasland.

Det springende punktet i den politiske diskusjonen om 23. konsesjonsrunde, er nettopp hvor iskanten går. I samarbeidsavtalen mellom regjeringen og støttepartiene Venstre og KrF slås det fast at områder nær iskanten skal skånes for oljevirksomhet.

Sundtofts nye iskant baserer seg på oppdaterte isdata fra forskere, som viser at havisen har trukket seg nordover de siste tiårene. Nå er iskanten nord for alle områdene som er åpnet for oljevirksomhet i Barentshavet.

Problemet er ifølge miljøopposisjonen at regjeringen har valgt å holde fast ved definisjonen av iskanten som grensen for områder med større enn 30 prosents sannsynlighet for sjøis i april. Hadde prosentsatsen vært satt lavere, slik Norsk Polarinstitutt har argumentert for, så ville iskanten ha gått lenger sør. Da hadde flere av blokkene i 23. konsesjonsrunde vært utenfor rekkevidde for oljeindustrien.

– Det virker som om enkelte vil ha en omkamp om hele 23. konsesjonsrunde. Det ønsker ikke Senterpartiet.

Arnstad framholder at det var den rødgrønne regjeringen som i sin tid åpnet de aktuelle områdene sørøst i Barentshavet.

– Jeg står fullt og helt inne for den beslutningen. Selv om vi sier ja til 23. konsesjonsrunde, så vil vi når det gjelder blokkene rundt iskanten avvente vurderingen som kommer fra regjeringen, sier hun.

Bare SV og Miljøpartiet De Grønne stemte for da et representantforslag om å avlyse hele 23. konsesjonsrunde ble behandlet av Stortinget på forsommeren i fjor.