Stortingspolitiker og 1. nestleder i FrP Per Sandberg, etterlyser en sektorlov for VA-området og han ønsker at et departement tar det overordnede ansvaret for det norkse vann- og avløpsnettet.

VA-Norge lider av ansvarspulverisering

«Alle» har ansvar for det norske vann- og avløpsnettet, men ingen tar ansvar.

Det hevder stortingspolitiker og 1. nestleder i FrP Per Sandberg. Han holdt et innlegg under VA-dagen, som er en del av MEFs anleggskonferanse Arctic Entrepreneur.

Sandberg mener VA-området preges av ansvarspulverisering, det vil si at ansvaret er fordelt på så mange ulike aktører at ingen føler et spesielt ansvar. Han peker på at ni departementer, 13 statlige organer, fylkesmenn, fylkeskommuner og kommunene har et ansvar for VA-området, og ikke mindre enn 40 lover og over 100 forskrifter har direktepåvirkning på VA-sektoren, ifølge Sandberg.

- Det er ikke rart at dette blir feil, sier han.

Sektorlov og samling av ansvar

Sandberg etterlyser en sektorlov for vann- og avløpssektoren og han vil samle det overordnede ansvaret for dette området i et departement.

- Vi må finne frem til noen systemer og strukturer der man får mindre antall nivåer og der man får plassert ansvar. Slik det fungerer i dag er dette området en massiv utfordring og når det da i tillegg ikke er noe stor politisk vilje til å gjøre noe, så står VA-området i stampe, sier Sandberg.

FrP-politikeren mener også at VA er et område som har fått lide mye av de økonomiske begrensingene som ligger i handlingsregelen.

Færre myndigheter med mer kompetanse

Direktør Toril Hofshagen i Norsk Vann.

Toril Hofshagen, direktør i Norsk Vann, holdt også innlegg under VA-dagen. Hun er enig med Sandberg i at det er en stor utfordring at så mange statlige aktører er med på å sette rammebetingelsene for VA-området.

- Det er ganske krevende og være interesseorganisasjon og ha dialog med alle og forsøke å få de til å samarbeide på tvers. Norsk Vann jobber for en mer helhetlig stat der færre myndigheter med mer kompetanse skal jobbe med vannområdet, sier Hofshagen.

Norge er et annerledesland

Også MEF savner en koordinerende sektorlov og en egen sektormyndighet for vann- og avløpsområdet. Tore Andreas Larsen, næringspolitisk rådgiver i MEF, kan fortelle at Norge er et annerledesland i Europa på dette området.

Tore Andreas Larsen, næringspolitisk rådgiver i MEF.

- Både våre naboland i Skandinavia og andre land i Europa, som vi liker å sammenligne oss med, har en sektorlov og en egen statlig sektormyndighet innen VA-området, sier han.

Enormt vedlikeholdsbehov

Hvis man strekker ut det kommunale vann- og avløpsnettet vil det måle cirka 100.000 kilometer.

Lekkasjegraden på vannledningsnettet er ifølge Tore Andreas Larsen på skremmende 32 prosent.

I 2013 kom Norsk Vann med en rapport som fortale at det vil koste cirka 200 milliarder kroner å bringe dagens infrastruktur for vann og avløp til tilfredsstillende nivå. Frem mot 2030 har interesseorganisasjonen beregnet investeringsbehovet innen VA-området til formidable 490 milliarder kroner.

Med dagens satsing på fornyelse av VA-nettet er man ikke i nærheten av å stoppe vedlikeholdsetterslepet.

- Med den nåværende fornyingstakten vil det ta 150-200 år å skifte ut VA-nettet, opplyser Tor Andreas Larsen i MEF.

Han fremhever at det fortsatt ikke finnes noen nasjonale minstekrav til kvalitet på ledningsnettet. Han forteller også at det er store forskjeller mellom kommunene når det gjelder fornyingstakt og lekkasjegrad.

- Mange store kommuner gjør mye, mens andre gjør betydelig mindre. 1/3 av vannledningsnettet ligger i vannverk som i praksis ikke har noe fornyelse, forteller han.