Gunnar Lende (fra venstre), Thomas Berger og Christian Holtedahl Bakke er godt fornøyde med nytt logistikksenter i Oslo.Avdelingsleder Gunnar Lende ved Thauglands nye logistikkavdeling i Oslo.

Thaugland dobler kapasiteten med nytt logistikksenter

H.C Thauglands Trælastforretning åpnet tirsdag sitt nye logistikksenter i Oslo. Med et unikt reolsystem og bedre plass enn noen gang, kan bedriften doble aktiviteten om nødvendig.

Tirsdag ettermiddag åpnet H.C Thauglands Trælastforretning den splitter nye logistikkavdelingen sin på Bjørnerud i Oslo. Det sentralt plasserte trelastnavet setter Thaugland i posisjon til å betjene et stort område rundt hovedstaden, fra Drammen i vest til Eidsvoll i nord og ned mot Halden og svenskegrensen i sør-øst.

Med både temperert hall og kaldhall med gulvflate på til sammen 2.000 kvadratmeter, sentral plassering i Oslo og et reolsystem som, ifølge leverandøren, hittil er unikt i trevarebransjen, kan det nye senteret i Bjørndalen i teorien håndtere så mye som 60-70 ordre hver dag. Dette potensialet gjør Thaugland i stand til å doble både aktivitet og omsetning hvis markedet skulle tillate det.

– Vårt mål er ikke å vokse oss så store som mulig og jakte størst mulig omsetning. Vi satser på en solid bunnlinje og å forsvare vår plass i markedet, men vi kan i teorien doble dagens omsetning på 50 millioner til 100, forteller Thaugland-styreleder Christian Holtedahl Bakke.

Ikke akkurat plankekjør

Sammen med daglig leder Thomas Berger og avdelingssjef Per Gunnar Lende er han på plass i de splitter nye lokalene, fem år etter at de kjøpte tomten fra Oslo kommune. Det har nemlig ikke vært fritt for utfordringer å få på plass avdelingen.

Da H.C. Thaugland kjøpte 10 mål fra Oslo kommune etter å ha blitt kastet rundt fra leietomt til leietomt i noen år, satte de først opp en midlertidig hall på tomten. Etter at kommunen først hadde presset trevarebedriften for å signere med en entreprenør for bygging før hallens toårsfrist hadde løpt ut, fikk Thaugland dispensasjon til å finne en bedre og mer gjennomarbeidet løsning.

Deretter viste det seg at kommunen hadde omregulert tomten, som de solgte som næringstomt, til t-banedrift på 80-tallet. Kampen om dispensasjon tok omtrent et år, før bygging kunne starte i månedsskillet april-mai 2014. Etter en møysommelig plan- og reguleringsprosess, gikk kjøp av ytterligere 2,5 mål tomt og bygging av det litt over 2.000 kvadratmeter store bygget så godt som knirkefritt, og overlevering med entreprenør var allerede 16. januar.

– Timingen kunne ikke ha vært bedre, utbryter Christian Holtedahl Bakke.

– I mars åpner vi en ny Thaugland-avdeling på Vækerø, og vi regner med at nyåpningen vil gi nye kunder og økt vareutkjøring. Med den nye logistikkavdelingen på plass og i drift først, er vi vel rustet til å håndtere veksten i aktivitet.

På skinner

Avdelingssjef Per Gunnar Lende ved Bjørnerud-avdelingen har jobbet ut av leide lokaler og midlertidige stålhaller i Thauglands tidligere logistikkløsninger. På plass i det splitter nye anlegget, er Lende klar for en ny arbeidshverdag.

– Dette er rene himmelriket i forhold til tidligere. Bygget er konstruert for lettest mulig drift, og vi har god plass og gode løsninger, sier han fornøyd.

Spesielt spennende er den motoriserte reolløsningen som Thaugland har installert i den største lagerhallen, den 1.400 kvadratmeter store kaldhallen. De nye reolene, malt i Thauglands egne farger, går på skinner, og er, ifølge leverandøren, de første av sitt slag i den norske trevarenæringen.

Av de 18 meter lange reolene står to fast i hver ende av skinnene, og tre reoler i midten kan flyttes fritt frem og tilbake. Dette gjør at man kan lagre varer tettere enn vanlig, og skape rom mellom reolene etter behov når varer losses opp og ned.

På det meste, med dagens løsning, kan Lende og kollegene på logistikksenteret skape ni meters plass for å komme til med trucken.

I det mindre nabolageret holder Thaugland temperaturen på minimum fem grader, og dette gjør at man blant annet kan foreta storstilt lagring og utkjøring av listverk, som er et nisjeprodukt for bedriften.

Avdelingssjefen regner med at de første varene vil kjøres ut fra Bjørnerud-avdelingen ved månedsskiftet januar-februar.