En av vinnerne ble Trollstigen. Arkitekt: Reiulf Ramstad Arkitekter. Foto: Ken Schluchtmanns / Diephotodesigner Berlin

Seks vinnere av Houens fonds diplom 2015

Kulturminister Torhild Widvey og NALs president Kim Skaara delte ut arkitekturprisen Houens Fonds Diplom til seks prisvinnere.

- Det er en glede å få dele ut denne utmerkelsen til fremragende arkitektur. Norsk arkitektbransje viser konkurransekraft og høster både nasjonale og internasjonale utmerkelser. Arkitektbransjen er rett og slett en vellykket kulturnæring, uttaler kulturminister Torhild Widvey.

Houens Fonds Diplom regnes som Norges fremste arkitekturpris og deles ut av Kulturdepartementet og Norske arkitekters landsforbund (NAL). Prisen ble sist delt ut i 2012, men har en tradisjon tilbake til 1904.

- Alle byggverkene som får denne prisen er av meget høy arkitektonisk kvalitet og er forbilder for det som bygges fremover. To av prosjektene som hedres i dag var forut for sin tid og har vært ”forbigåtte” verk, som nå fortjener oppmerksomhet, sier president Kim Skaara.

Houens fonds diplom 2015 ble tildelt Trollstigen, Lærernes hus, Grieghallen, Ishavskatedralen, Nasjonalteateret stasjon - adkomst vest, og Militært treningsanlegg på Haakonsvern.

Det er Kulturdepartementet som tildeler prisen etter innstilling fra styret i Norske arkitekters landsforbund (NAL). Vinneren får en bronsjeplakett for montering på bygget og de sentrale aktørene tildeles Kulturdepartementets diplom.

I retningslinjene heter det at prisen kan tildeles «arkitekt for utkast til bygninger og ferdig oppførte bygninger eller bygningsgrupper, og annen fysisk formgivning, som er fremragende, selvstendige og arkitektonisk gjennomførte arbeider».

Fremragende arkitektur tolker oppgaven på en ny og selvstendig måte, arkitektonisk gjennomført med omsorgsfull og robust detaljering, bearbeidet på alle nivåer. Det er i tillegg forutsetning om at byggverket har stått i minst 3 år.

Houens Fonds Diplom 2015 går til:

Lærernes hus, Oslo

Arkitekt: Element Arkitekter AS

Byggherre: Utdanningsforbundet

Fullført: 2009

Militært treningsanleggHåkonsvern, Bergen

Arkitekt: Longva Arkitekter AS

Byggherre: Staten v/Forsvarsdepartementet/Forsvarsbygg

Fullført: 2011

Nationaltheatret stasjon – oppgang vest, Oslo

Arkitekt: Arne Eggen Arkitekter AS

Byggherre: Jernbaneverket

Fullført: 1998

Tromsdalen kirke (Ishavskatedralen), Tromsø

Arkitekt: Jan Inge Hovig

Byggherre: Foreningen kirkebygg, Tromsdalen

Fullført: 1965

Grieghallen, Bergen

Arkitekt: Knud Munk

Byggherre: Grieghallen AS

Fullført: 1978

Trollstigen – vandring og utsiktspunkt, Rauma kommune

Arkitekt: Reiulf Ramstad Arkitekter AS

Byggherre: Statens veivesen, turistvegseksjonen

Fullført: 2012

Les bedømmelsesutvalgets begrunnelse