Hønefoss vgs

Foto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond Joelson

Det meste av yrkesutdanningen på Ringerike er nå samlet under ett tak. Utformingen av arealene innfrir fylkeskommunens ønske om å skape en moderne, åpen og inkluderende skole i Hønefoss.

Fakta

Prosjekttype: Videregående skole

BTA: 14.435 kvm

Byggherre: Buskerud Fylkeskommune Eiendom FKF

Totalentreprise: Reinertsen

Kontraktsum eks mva:
300 millioner kroner

Arkitekt: HUS arkitekter

LARK: tegn_3

Interiørarkitekt: CADI

Byggekontrollør: Konkret Support

HMS-KU: Siv. Ing. Trond Thorvaldsen

Rådgivere: RIB, RIG, RIBR, RIV VVS, RIAku, RIE, RIVA og RI Vei: Reinertsen

Underentreprenører/leverandører: Betong: Unicon l Rør og ventilasjon: VVS Entreprenøren l Elektro: Krøderen Elektro l Tynnavretting: Gulvsparkling l Leveranse fasadeplater: Maxbo Hønefoss l Støp av gulv på grunn: Betong og Industrigulv l Branntetting og ståldører: Firesafe l Ståltrapper og rekkverk: Consero l Automatikk røykluker: Bramo Glass og Klima l Teknisk tømmer: Vitas Bygg l Foldevegger og teleskoptribune: GHV l Naturfaginnredning og el-pulter: ST Skoleinventar l Installasjon av lyd: Hønefoss Lyd l Garderobeskap: Rolighed - Humania l Lås og beslag: Kaba Møller Undall l Heis: Elevator l Prefab: Loe Betongelementer l Blikkenslager, isolering og radonsperre: Euroblikk & Tak l Stålmontasje: Næsset Mek. Verksted l Takplater: Robertson l Systemhimling og -vegger: Oslo Bygginnredning l Innv. tømrerarbeid: Jørgensen Bygg l Gulvbelegg og malerarbeid: Malermester Buer l Minikjøkken: Sigdal l Flisarbeider: Rolf Holm l Grunnarbeider: Dozerdrift

Den nye skolen ligger på restene av den gamle skolen langs Osloveien sentralt i Hønefoss. De fleste av de gamle skolebygningene er revet, de var utdaterte og bygget på i flere omganger. Den resterende bygnings-massen har fungert som midlertidige læringsarealer inntil nå, men vil bli revet i løpet av første to månedene inn i det nye året. Først ut på høsten vil skolens omfattende og påkostede utomhus-områder – blant annet et utendørs amfi i granitt – være helt ferdige.

Med i bildet er også enkelte rekkefølgebestemmelser i fylkeskommunens regi; ny tilførselsvei fra Benterudfeltet og en ny rundkjøring nord for Kvernbergsundet bru.

Alle ville rive alt
– Vi prekvalifiserte fem firmaer som fikk et halvt år på å komme med sine forslag. Vi mente at konstruksjonen var såpass god at deler av den fortsatt kunne benyttes, men himlingshøyden tilsa at vi ville få store utfordringer med å legge inn tekniske anlegg tilpasset dagens krav. Uavhengig av hverandre foreslo samtlige fem tilbydere å rive alt og heller begynne med blanke ark, forteller prosjektleder Terje Muggerud hos byggherre Buskerud fylkeskommunale Eiendom FKF.

– Vi la stor vekt på gjøre en grundig og gjennomarbeidet jobb med å velge et forslag, sier Muggerud, ikke minst med tanke på at kostnadsrammen på ca. 390 millioner kroner eks. mva., gjør dette til fylkeskommunen største skoleinvestering noensinne.

– Ut i fra tomtas bredde og lengde og rom- og funksjonspro-grammet, fikk vi inn fem fantastiske forslag. Men etter en nøye overveielse gikk utkastet til Reinertsen, HUS arkitekter og tegn_3 helt til topps.

Premissene
Buskerud fylkeskommunes hadde en rekke viktige føringer og premisser for den nye videregående skolen; hovedinngangen skulle vende mot byen, altså mot nord. Parkdraget med store trær langs Osloveien skulle bevares. De fem hovedområdene på skolen skulle være synlige fra skolenes fellesarealer, og ha korte interne avstander og god innbyrdes kontakt. Likeså måtte felles-funksjonene også være lett tilgjengelige fra skolens fellesareal.

– I skoleprosjekter er det vanligvis et ønske om å plassere kantina mot sør, og gjerne i kontakt med skolen uteområde og helst i kort avstand fra hovedinngangen. Vi la kantina til høyre for denne i nord, i det vi organiserte skolen som en nord/sør-orientert innvendig gate. Tilknyttet denne gata ligger sosiale soner og torg. Dessuten fellesfunksjoner som auditorium, kantine, IKT-tjeneste og bibliotek, sier Øyvind Hegvik i HUS arkitekter.

Formen, med to parallelle fløyer og hovedinngang i midten, er kompakt og energieffektiv. Men det gir også utfordringer med tilstrekkelig dagslys i skolens indre soner.

– Taket over den innvendige gata er løftet for å slippe inn dagslys i fellesarealer og til de elevarealene som ligger inn mot gata, forklarer Hegvik.

Totalentreprenør Reinertsen har en kontrakt på 300 millioner kroner eks. mva., i en samspillsmodell. Reinertsen har også vært rådgivere i alle fag. Kontrakten omfatter selve skolebygningen på 14.435 kvm. Men også frittliggende lager, verksteder og garasjeanlegg i vest, slik at totalarealet blir på nesten 21.000 kvm.

– Det er alltid krevende med skole i drift, mens vi bygger tett inntil. Med i kontrakten vår var også drift av flere paviljonger i nesten to år, som elevene måtte bruke som midlertidige undervisningsarealer. I tillegg til selve skolen og de andre bygningene var det også omfattende grunnarbeider med et nytt fjernvarmeanlegg og midlertidig elektro. Det måtte også etableres en ny trafo, siden den gamle lå inne i den delen av skolen som ble revet, forteller Reinertsens prosjektleder Kjell Ingar Wesetrud.

Skolen varmes opp via fjernvarme med varmerør og radiatorer, og er i Energiklasse B. Yrkesprogrammet er svært allsidig, og for mange av fagene var det påkrevet med egne, separate utluftings-systemer. Totalt har skolen 12 separate ventilasjonssystemer.

Ikke gymsal
VA-anlegget lå som en opsjon. I stedet for å etablere et fordrøyningsanlegg ble det en løsning med et drenssystem og med en retningsstyrt boring ned mot Storelva i øst, siden det kommunale nettet allerede var godt belastet. Hønefoss videre-gående skole har heller ikke en egen gymsal. Det behovet ivaretas med leie av timer i den delvis kommunalt eide og splitter nye Hønefoss Arena noen hundre meter unna.

Oversikt og innsikt
Det ferdige resultatet ble en forankring av fylkeskommunens ønske og forslaget til Hus arkitekter. Skolen er utformet slik at det fra fellesområdene er utsikt til de fleste studieretningene. Det skyldes ikke minst den innvendige gaten som går over tre plan.

– Et romslig trappeamfi i denne gata knytter sammen tomtas terrengsprang fra det øvre nivået i sør til det nedre nivået i nord. Trappeamfiet og øvrig fellesareal i eller tilknyttet gata rommer skolens elever og ansatte ved festlige anledninger eller større arrangementer. For å imøtekomme byggherrens ønske om åpenhet og synlighet er skolen er utstyrt med stort omfang av glassvegger. Det gir god oversikt over de ulike utdannings-programmene, med verksted for bilfag som fondmotiv gjennom en to etasjers glassvegg i den innvendige gatas sydlige ende, sier arkitekt Hegvik.

– Fra vi valgte entreprenør juni 2012 til nyttår jobbet vi sammen og fikk dandert alle områdene slik representantene fra skolens ansatte ønsket å prioritere. Dette var en viktig utvikling i sam-
spillsfasen med rådgivere og arkitekt. Vi hadde hele tiden full kontroll over økonomien, siden Reinertsens rådgivere fortløpende kalkulerte kostnadene for de endringene som vi ble enige om, forsikrer Muggerud.


Flere prosjekter