Østsiden sykehjem

Østsiden sykehjem er plassert frittliggende på en grønn, åpen og relativ flat tomt nord for Kong Fredrik II Golfbane i Fredrikstad.

Fakta

Sted: Fredrikstad

Kontraktssum: 134 millioner kroner

Bruttoareal: 7.350 kvm

Byggherre: Fredrikstad kommune

Byggherreombud: Rambøll

Totalentreprenør: Backe Østfold

Arkitekt:
Espen Aursand Arkitektkontor

Landskapsarkitekt: Rambøll

Rådgivere: RIB (betong) Sweco l RIB (bygn.fysikk/akustikk): Espen Aursand l RIB (takelementer) Ringsaker Takelementer l RiBr: Cowi l RIG: Multiconsult l RIE: Rådgiverhuset l RIV: Scan Sprinkler / Planteknikk

Underentreprenører/leverandører: El: Installatøren l Ventilasjon: Luftteknikk l Rør: Borge Rør l Prosesskjøling: HB Kuldetjeneste l Tetthetsmåling og termografering: Wallentin Bygg og Eiendomskontroll l Grunnarb.: Ing. Hans Bøckmann l Peling og betongelementer: Kynningsrud l Kalkstabilisering: Hercules Grundläggning l Betong: NorBetong l Betongarb.: Betong og Tre l Gulvavretting: Gjøvik Gulvavretting l Mur- og flisarb.: Lars Aarum l Tømrer: Vegg- og Takmontasje l Byggevarer: Maxbo l Takstoler: Jatak Norsk Takstol l Takelementer: Ringsaker Takelementer l Rundstokk/fendere: Trenova l Solavskjerming: Blendex l Vinduer: NorDan l Tredører: Nordic Dørfabrikk l Alu-dører/ glas/ fasade: Glass Team l Ståldører: Daloc l

Porter: Scanmark l Lås og beslag: Bravida l Skilting: Damslet Skilt l Taktekking og radonsperre/ blikkenslager: BVR l Flettverksgjerde: Svinndal Gjerde og Sveiseverksted l Ståltrapper: Hansen Sveis & Montering l Gitterrister: Ulefos l Maler: Østfold Malerservice l Himling: System 1 l Kjøkken og garderobe: Sørlie Prosjektinnredninger l Kjerneboring: Diamantboring l Branntetting og -isolering: Firesafe l Anleggsgartner: Rosendal Utemiljø l Velferdsteknologi: Sensio l SD Anlegg: Caverion l Fasader: Cembrit

Sykehjemmet består av tre bygg med 65 beboerrom og dagsenter for 12 personer.

– De avrundede fasadene er ikke buet, men er delt opp i elementer (prismer) med liten retningsforandring for hver ca. 5,5 meter i ytterkant som gjør fasaden avrundet. De ble tilpasset ved hjelp av GPS-utstikking, og en stikker som stort sett har satt ut alle hjørner for oss over alt både innvendig og utvendig. Det har vært meget vellykket, og vi har stort sett ikke hatt noen avvik i det hele tatt, forklarer anleggsleder Åge Gressum i Backe Østfold.

Kort byggetid
For totalentreprenør Backe Østfold har den korte byggetiden bydd på flere utfordrende overraskelser.

– Da vi startet i oktober 2013 ble det oppdaget at en høyspentkabel lå rett over tomten som ingen visste om. Den fikk vi først greie på, da vi foretok en utmåling av tomten og ble lagt om i løpet av to uker i en ny grøft. Grunnen var mye dårligere enn det den tekniske rapporten beskrev. Under deler av bygget er det en 300 kvadratmeter stor kjeller. Den kunne vi ikke grave ut på grunn av bløte masser, og man var redd for utskliing. Spunt var også utelukket. Vi startet med kalkstabilisering av 550 tonn kalksement i grunnen bare for å stabilisere utgravingen av kjelleren. En tredjedel er gravd ut igjen og kjørt vekk. Den bløte grunnen nødvendiggjorde også 6,5 km peler under bygget i to etasjer, forteller prosjektleder Johan Abrahamson i Backe Østfold.

Hevet bygget
Nærmeste nabo er golfbanen, der alt overvann er ledet ned til dammen som trenger det til sitt vanningssystem. Dette er Fredrikstads laveste punkt.

– Vi oppdaget at høydene i forprosjektet ikke stemte, og hevet bygget 40 centimeter, idet vi startet å bygge. Det var maks høyde ut i fra hva grunnen kunne tåle uten setningsskader. I løpet av byggetiden med mye regn og blåst har vi fått testet at over-
vannshåndteringen og utformingen av uteområder har fungert etter planen, smiler Abrahamson.

Parallelljobbing
Allerede etter to måneder var entreprenøren ferdig med betongarbeidene til den første delen og første uka i 2014 var tømrerarbeidene i gang.

– En av fordelene var at vi kunne jobbet parallelt med de tre bygningskroppene. Det har gått i ett fra peling til graving til prefab til tømring. I snitt har det vært 70-80 mann på byggeplassen. På det mest arbeidsintensive 150-200 mann. Den forholdsvis store tomta muliggjorde peling, kalkstabilisering og tømring samtidig. Det var etablert sikkerhetssoner, og vi kjørte ofte sikker jobb-
analyser, sier anleggsleder Gressum.

Plassbygd
Bortsett fra hulldekker og tak er alt plassbygd.

– En toleranse på pluss/minus tre millimeter på veggene og bærende drager er uten avvik for at takelementer skulle passe. Veggene ble laget ferdige på plassen som skjelett og utvendig GU og heist på plass. Ringsaker Takelementer leverte og monterte taket effektivt i fire omganger på fire dager. Bygget har to respektive en etasje, men det store taket og den korte byggetiden medførte mange angrepspunkter, påpeker Abrahamson.

– I tillegg til våre egne tømrere har vi leid inn tømrere fra EBA-bedriftene i Østfold. Vi har en muntlig avtale om å leie fagfolk av hverandre. Da vet vi stort sett hva vi får. De innvendige tømrerarbeidene ble satt bort til et lokalt firma, Vegg og Takmontasje. Vi har stort sett kontrahert lokale selskaper i Østfold, noe også kommunen har satt stor pris på. Når Backe Østfold kontraherer en underentreprenør har vi som krav at de maks har en underentreprenør. Backe Østfold har også krav om 10 prosent lærlinger til enhver tid, understreker han.

Velferdsystem
Østsiden sykehjem skal ta i bruk et velferdsystem levert av Sensio som ett av de første i Norge.

– Dette er et oppgradert sykesignalanlegg som i dag kalles et velferdssystem basert på smarttelefoner og skjermer. Systemet skal senere omfatte mye mer, og kan bygges på i ettertid med mer overvåking. På korridorveggen har hvert rom sin skjerm med varsling. Inne på hvert rom styrer et touch-panel lys og persienner i rommet. Klima er sentraltstyrt via et SD-anlegg sentralt i kommunen, cirka fem kilometer fra sykehjemmet. De 65 beboerrommene i første etasje har egen rømningsdør uten korridorløsning. Drøyt 60 ytterdører skal bare være rømningsdør og åpnes kun ved utløst brannalarm inndelt i soner, forklarer Abrahamson.

Lavenergibygg
Sykehjemmet er et lavenergibygg som har fått Enovastøtte. 30 cm isolasjon i vegger og gulv og 40 cm i taket sørget for at trykk-tetthetsmålingene viste 0,52 som er langt under kravet, (1,5). Oppvarming er fjernvarme koblet opp mot Fredrikstad fjern-varme.

Fremdrift og HMS
– Fremdrift og HMS har vært to suksesskriterier. Vi så helt fra starten at fremdriften var veldig viktig - og vi har kommet i mål. Backe Gruppen har 0-feil toleranse som betyr at vi innen 48 timer skal ha utbedret eventuelle anmerkninger på befaringen, og det har vi klart. Vi har også gått flere «forbefaringer», og det gir positive utslag, konstaterer Abrahamson.

Backe Østfold har nå ansvar for prøvedrift og testing frem til den formelle overtakelsesforretningen 27. februar.


Flere prosjekter