Nesøya skole og idrettshall

Foto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond Joelson
Picasa

Nesøya skole feirer i år 50-årsjubileum ved å fremstå i ny, større og moderne drakt. Som en jubileumsgave får barneskolen også en flunkende ny idrettshall.

Fakta

Prosjekttype: Barneskole 1 - 7

BTA: 11.000 kvm

Byggherre: Asker kommune

Arkitekt: Link arkitektur

LARK: Link Landskap

Rådgiver alle fag: Multiconsult

Hovedentreprenører: Byggetekniske arbeider: Tronrud Bygg l Sanitær og varmearbeider: Vito teknisk Entreprenør l Ventilasjon og automasjon: GK Norge l Elektro: Økern Elektriske

Byggeledelse bygg: ByggeAdministrasjon

Byggeledelse elektro og vvs:
Moe Rådgivende Ingeniører

Rådgivere alle fag: Multiconsult

Underentreprenørerleverandører: Innerdører: Swedoor l Ståldører og port: Norfo l Parkett: Parkett & Interiør l Byggevarer: Byggmakker Hønefoss l Innv. glassvegger: Bosvik l Grunn- og utomhusarbeid: Brødrene Dokken l Boring: Brødrene Myhre l Himling: Bærum ByggMontering l Blikkenslager: Eivind Haukjem l Branntetting: Firesafe l Sportsgulv: Gulv og Takteknikk l Innredninger: Harald Krogsæter l Solskjerming: Hella Norge l Stål: Metacon Industrimek l Betongsaging: Mimax Asfalt og Betong l Mur-, puss- og flisarbeider: Murercompaniet l Gulvbelegg: Oslo Tapet og Gulvbelegg l Peling: Seierstad Pelemaskiner l Trapper og rekkverk: SIAS l Betongelementer: Spenncon l Glass / alu / fasade: Østlandske fasadeteknikk l Maler: Bygg & Mal

Fra sin spede begynnelse i 1965 med seks klasserom og 190 elever, ble den klattet på med ujevne mellomrom med varierende hell en rekke ganger. Men med nye krav til tekniske løsninger, endrede læreplaner og fremtidige pedagogiske prinsipper var det ugjenkallelig slutt: gamle Nesøya skole var moden for å skiftes ut.

De første planene handlet først om et tilbygg samt å rehabilitere den gamle gymsalen. En mulighets-analyse foreslo den lagt et annet sted på tomta.

– Alternativene var å rehabilitere den gamle skolen eller bygge en ny skole vestover på tomta. Forskjellen i kostnader var marginal, i tillegg fikk vi både ryddigere og langt mer funksjonelle arealer, forteller prosjektleder Rolf Langum i Asker kommune.

Dersom den gamle skolen skulle rives og ny settes opp på samme sted, måtte elevene transporteres til Askers avlastningsskole på Drengsrud. Ved å legge den nye idrettshallen lenger ut mot vest kom man også vesentlig nærmere Vestveien som er den eneste til-
gjengelige atkomstveien i prosjektet. Men da formannskapet vedtok at en ny skole skulle bygges ved siden av, kunne undervisningen i den gamle skolen fortsette – til mange foreldres store lettelse, og lærernes store fortvilelse. Med omfattende inngjerdinger kom derved atkomstveiene for elever, ansatte og foreldre i minimal konflikt med byggevirksomheten.

– Dermed oppnådde vi to ting; både å få en ny skole og å få ryddet opp i trafikksituasjonen. Men det har vært en tøff periode for skolen med byggearbeidene som har pågått. Det neste halve året blir nok også slitsomt. Da skal den gamle skolen rives, og alt skal kjøres vekk – delvis over skolegårdsområdet og der de nye utomhusområdene skal etableres, forklarer Langum.

Som en følge av fortsatt undervisning på den gamle skolen, var en del av utfordringen ved oppstart at riggområdet måtte halveres og jobben måtte gjøres på et vesentligere trangere område enn opprinnelig planlagt.

Tilgang
– Skolen står fundamentert på fjell med en kombinasjon av direktefundamentering og fundamentering med stålkjernepeler ettersom tomten består av både fjell og delvis svært bløte masser. Grunnarbeidene i prosjektet har vært svært omfattende og det er sprengt hele 11.000 kubikkmeter med fjell, samt gravd og kjørt bort 35.000 kubikkmeter med løse masser. Dette var tidkrevende arbeider og med eneste tilgang til byggetomten fra fronten av skolen betydde det at etterfølgende aktiviteter måtte vente lengere en normalt på oppstart. Skolen består av tre etasjer pluss garasjekjeller, hvor det bare er andre og tredje etasje som har fullt areal. Denne «trappingen» har krevd tett samarbeid og koordinering mellom graveentreprenøren og våre håndverkere i råbyggsfasen, sier Tronrud Byggs prosjektleder, Henning Brekke.

Tronrud Bygg har hovedentreprisen, med en verdi på 163 millioner kroner, for de bygningsmessige arbeider, samt koordinerings- og fremdriftsansvar for sideentreprenørene.

Nesøya skole er Askers første skole med passivhusstandard. Det innebærer også en energieffektiv arkitektonisk utforming med minimalt med ytre flater. Skolen med den integrerte idrettshallen har et ytre mål på 75 ganger 75 meter.

– Men det er samtidig utfordrende å bygge et så kompakt bygg som er såpass stort. Vi delte bygget inn i fire «fremdriftssoner» og styrte fremdriften i disse hver for seg, samtidig som den overordnede fremdriftsplanen sørget for å tette grensesnittene mellom sonene. En annen utfordring har vært heising av diverse bygningselementer. Når de lengste tårnkranene kun rekker 75 meter er det en utfordring å nå dit vi skal med løfteutstyr og kraner, sier Brekke.

– Vi valgte å bruke en 130 tonns beltegående mobilkran med 52 meters rekkevidde som «hovedkran» i prosjektet. Denne klarte fint å heise de største betong- og takelementene ytterst på løftearmen og dekket i all hovedsak prosjektets kranbehov. For å ha tilstrekkelig med løftekapasitet i de mest hektiske periodene ble det i perioder leid inn opp til tre mindre kraner i tillegg. Det er i slike perioder det er mest gøy å være prosjektleder, sier Brekke.

Fremdriftsmessig gikk prosjektet som planlagt og det ble over-
levert en flott skole til kommunen den 18. desember, en dag før kontraktsmessig overtakelsesdato.

Gruppekontrakt
Den vel 11.000 kvm store skolen er tegnet av Link Arkitektur, mens Multiconsult som rådgiver for alle tekniske fag, har vært prosjekteringsgruppeleder. Byggeledelsen har Bygge-administrasjon hatt ansvaret for, mens Moe Rådgivende Ingeniører har hatt byggeledelsen for de tekniske fagene.

Sideentreprisene
Asker kommune valgte å organisere kontraktene som bygg-
herrestyrte sideentrepriser. Sanitær- og varmearbeidene er ivaretatt av Vito teknisk Entreprenør, GK Norge har utført automasjons- og ventilasjonsarbeider, mens Økern Elektriske (nylig kjøpt opp av GK Elektro) har hatt elektro.

I tillegg til å ivareta skolens behov i kroppsøving er idrettshallen – på 1.080 kvm – ment å være et tilbud til nærmiljøet utenom ordinær skoletid. Parkeringskjelleren er under idrettshallen og har en kapasitet på ca. 60 biler.

Tronrud Bygg har gjennom årene bygget mange skoler og Nesøya skole er den tredje skole i rekken for Asker kommune. De tidligere skolene har vært Borgen Nærmiljøsenter og Bondi skole. I tillegg har firmaet signert en ny kontrakt og har allerede hatt oppstart på Heggedal skole i Asker som skal stå ferdig sommeren 2016.

– Vi har gjennom disse prosjektene opparbeidet oss god kompetanse og erfaring med oppføring av skolebygg. Det kom blant annet godt med når vi med god margin innfridde passiv-huskravet på 0,6 luftvekslinger i timen – vi oppnådde 0,45. Flere fra prosjektledelsen på våre foregående skoleprosjekter har vært med å bygge Nesøya og flere går også over til Heggedal skole som vi er godt i gang med, sier Brekke.

Under budsjett
– Vi startet opp med en bevilgning på 350 millioner kroner, men ligger godt under. Prognosene for Nesøya skole ser ut til å havne på ca. 330 millioner kroner, avslutter Rolf Langum.


Flere prosjekter