Forbundsleder i Industri og Energi, Leif Sande, reagerer på at Statoil må låne penger for å kunne utbetale aksjeutbytte til sine eiere. Arkivfoto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Statoil må låne penger for å betale aksjeutbytte

Statoil skal kutte over 30 milliarder kroner i sin spareplan. Men selskapet insisterer på å betale aksjeutbytte til sine eiere. Det betyr at selskapet må låne penger for å få dette til.

Selv om tidenes spareplan er satt i gang i Statoil og oljeprisen er halvert i løpet av seks måneder, vil selskapet fortsatt betale titall milliarder kroner i aksjeutbytte, skriver Stavanger Aftenblad.

I 2014 fikk Statoil-eierne overført 33,7 milliarder kroner. Også da måtte selskapet låne penger for å kunne betale ut utbytte.

Forbundsleder Leif Sande i LO-forbundet Industri Energi mener at Statoil må endre utbyttekursen sin.

– Når Statoil må låne penger for å kunne garantere utbytte, er det en ufornuftig bruk av penger. Og det meste av dette går til staten, som jo eier 67 prosent, sier Sande.

Finansdirektør Torgrim Reitan i Statoil er ikke enig.

– Vi er opptatt av å være konsistente, og at utbyttepolitikken skal ligge fast også ved svingende priser. Og husk at 100.000 investorer har betrodd oss pengene sine ved å kjøpe Statoil-aksjer, og de forventer avkastning, sier Reitan.