Fra venstre: Morten Hjerpbakk og Rune Johansen. Foto: Anne Mette Storvik/Jernbaneverket

Laget egen evakueringsalarm

SHA-rådgiver Morten Hjerpbakk og assisterende byggeleder på elkraft Rune Johansen i Jernbaneverket på laget selv fem mobile evakueringsalarmer i Holmestandporten.

– Vi skisserte opp en ramme som ble laget av et lokalt firma, mens Eltel satte sammen delene av vanlige standardelementer, forteller Johansen. Evakuerings-alarmene er seriekoblet via radiosignaler.

– Innmaten i skapet er det firmaet Aventi som står bak, opplyser Johansen. Sirenen er på 115 desibel, men Hjerpbakk utelukker ikke at denne må forsterkes slik at alle hører alarmen selv om det bråker rundt dem.

Strøm & batteri

Skapet går på strøm, men har batteribackup nok til 24 timer i standby, pluss 90 minutter i alarm-modus.

– Områdene skapene står i er i konstant endring, og det var derfor viktig at evakuerings-alarmen enkelt kunne flyttes på. Vi ville også lage den mobil så gutta kan ta den med seg ned i underganger og tekniske rom. Det var også viktig at den kunne klare seg en stund uten kontakt med strømnettet, understreker Hjerpbakk.

Vil gå i arv

– Vi har tro på at alarmen kan redde liv hvis vi får behov for rask evakuering. Løsningen er både solid og varig, så andre prosjekter kan også få glede av alarmene når vi er ferdige – eller de kan lage sine egne hvis de ikke har tid til å vente, oppsummerer Johansen.