Jonas Langstad Heggedal synes lærlingeperioden på Haugenstua skole er en fin start på yrkeslivet.

Rapport: Opplæringskontorene er helt avgjørende

En fersk rapport NIFU har utarbeidet for Utdanningsdirektoratet konkluderer med at opplæringskontorene utgjør et nødvendig bindeledd i dagens yrkesutdanning.

«Til tross for kvalitetsforskjeller og ulikheter mellom opplæringskontorene er de i dag helt avgjørende som bindeledd i systemet», skriver NIFU (Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning) in sin sammenfattende analyse i slutten av den over 100 sider lange rapporten.

I den avsluttende analysen påpeker NIFU at undersøkelsen de har gjort, levner liten tvil om opplæringskontorenes betydning.

«På den ene siden utfører de sentrale oppgaver langs hele opplæringsløpet som det er lite realistisk at fylkeskommunene eller skolene kan overta, og på den annen side yter de en støtte som 80 prosent av lærebedriftene er villig til å si fra seg store deler av lærlingtilskuddet for å motta», skriver de.

I sin analyse av opplæringskontorene kommer NIFU også frem til at det absolutt hersker en styring av kontorene, til tross for at de i utgangspunktet står fritt. NIFU beskriver en situasjon hvor både bedriftene, fylkeskommunen og bransjeorganisasjonene utøver direkte og indirekte kontroll, og beskriver systemet som nettverkstyrt.