Illustrasjonsfoto

SD krever nye hovedveier uten rundkjøringer

Samferdselsdepartementet (SD) krever at nye hovedveier i Norge heretter skal bygges uten rundkjøringer. Dette skal være hovedregelen, med bare få unntak.

Et annet krav er at slike veier i størst mulig grad skal bygges utenom byer og tettsteder.

Disse kravene til veibyggerne er satt fram i et brev som departementet sendte til Vegdirektoratet 19. desember. Statens vegvesen omtaler brevet på sitt nettsted og gir der følgende kommentar: «Vi har allerede en restriktiv holdning til rundkjøringer på viktige transportruter. Vi vil komme tilbake til hvordan brevet skal omsettes i praksis.»

Noen unntak kan likevel tillates. Dette gjelder i enkelte tilfeller der det er nødvendig å bygge rundkjøring fordi kostnadene ellers blir uforholdsmessig høye, eller der det ikke er tilstrekkelig plass til å bygge planskilte kryss.

Dersom hovedveien skal gå gjennom lokalsamfunn, må farten senkes av hensyn til trafikksikkerheten. For å sikre tilrådelig fart, må det da bygges fartshumper og gjennomføres miljøgatetiltak. Dette fører til at gjennomsnittshastigheten må ned, og gjennomfartstrafikken forsinkes, skriver SD.

Dette må vurderes i hvert enkelt tilfelle. Men hovedregelen skal være effektive hovedveier utenom sentrum i byer og tettsteder, understreker Samferdselsdepartementet.