Fra spisestuen. Foto: Statsbygg

Statsbygg restaurerte generalkonsulatet i Murmansk

Statsbygg har restaurert det norske generalkonsulatet i Murmansk.

Ferdigstillelsen blir markert mandag 19. januar med deltagelse fra blant annet assisterende utenriksråd Christian Syse og administrerende direktør Harald Nikolaisen i Statsbygg, i tillegg til verten selv, generalkonsul Ole Andreas Lindeman. Generalkonsulatet i Murmansk er blant de norske utenriksstasjoner som behandler flest visumsøknader.

- Et av de viktigste formålene med oppussingen er å vise frem et gjenkjennelig og moderne Norge i Murmansk. Murmansk er verdens største by nord for polarsirkelen og Norges nærmeste russiske naboregion. Etter oppussingen trer den norske stilen tydelig frem straks man kommer inn i bygget. Vi viser norsk design, møbler og utsmykking samtidig som vi får vist hvordan det ser ut på en norsk arbeidsplass og hva vi vektlegger i fysisk arbeidsmiljø, sier generalkonsul Lindeman. – I tillegg styrker vi Norges omdømme takket være kvaliteten på oppussingen. Det er tydelig at vi fra norsk side har lagt både ressurser og omtanke i prosjektet.

Også Statsbyggs administrerende direktør, Harald Nikolaisen, er svært fornøyd med resultatet: - Her har vi fått til gode resultater på rekordtid, og som vanlig på utenlandseiendommene våre, har vi brukt lokal arbeidskraft. Dette gir norsk tilstedeværelse en merverdi fordi vi også skaper lokale arbeidsplasser.

Statsbygg har leid bygningen av Murmansk fylke siden 1996. Etter lang tids slitasje grunnet stor aktivitet, har bygget nå endelig fått et ansiktsløft – både utvendig og innvendig. Fasaden er nymalt og innvendig er alle flater malt. Det er lagt nye gulv og himlinger og satt inn nye moderne møbler. I tillegg er det gjort noen mindre ombyggingsarbeider for å bedre samhandlingen på konsulatet. På visumavdelingen er det installert avanserte apparater beregnet på visum og grenseboerbevis, som også lager fotografier og tar opp biometri.

Selve byggearbeidene startet opp i juli 2014 og ble avsluttet i november 2014. Storvik & Co har vært lokal prosjektleder og byggeleder, mens Eurostyle fikk oppdraget som lokal entreprenører. De har gjort en utmerket jobb til forventet kvalitet innenfor tids- og kostnadsrammen. ACK arkitekter har møblert etter intensjonen om å skape et dynamisk og inspirerende miljø som samtidig skulle fungere som et offisielt representasjonslokale, og det er russiske håndverkere som har utført jobben.