Store Norske ber staten om et lån på 450 millioner. Miljøorganisasjonene reagerer. Arkivfoto.

Miljøorganisasjoner: – Galskap å gi kriselån til Store Norske

Kullselskapet Store Norske ber staten om et lån på 450 millioner kroner for å sikre videre drift. Miljøorganisasjonene mener det vil være galskap å innvilge lånet.

Store Norske ber staten om et lån på 450 millioner kroner for å sikre videre drift. Kraftig fall i kullprisen har satt selskapet i en vanskelig økonomisk situasjon – og Store Norske mener det ikke vil være mulig å drive kullproduksjon på Svalbard i 2015 uten finansiering.

Miljøorganisasjonene mener regjeringen bør la sjekkheftet ligge urørt. På Stortinget mener derimot Senterpartiet at regjeringen bør stille seg positiv til henvendelsen om kriselån, og sier at kulldrift er en viktig del av norsk Svalbard-politikk.

– En eventuell endring av dette må skje som følge av endring i svalbardpolitikken, og ikke som en konsekvens av økonomien i Store Norske, sier leder av næringskomiteen på Stortinget, Geir Pollestad (Sp) til NTB.

Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet er kritisk.

Naturvernforbundet mener regjeringen i stedet må fortsette sitt arbeid for å stanse kutt av subsidier på fossilt brensel, slik utenriksministeren lovte sommeren 2014.

– Det vil være galskap dersom regjeringen går inn for å holde

driften på Svalbard i live, sier Lars Haltbrekken, leder i Naturvernforbundet.

– I tillegg var det en helt klar forutsetning fra Stortinget da Store Norske fikk 700 millioner kroner for å åpne Svea Nord i 2000 at det skulle forbli siste subsidie fra staten. Det løftet bør ikke brytes, sier leder for Greenpeace i Norge Truls Gulowsen.

Natur og Ungdom mener det vil være rart om staten skal fortsette å subsidiere kullproduksjon i Norge, når det utredes hvordan man kan trekke Statens Pensjonsfond Utland (oljefondet) ut av kullkraftselskaper.

– Det er ettertrykkelig slått fast av klimaforskere at kull må fases ut om vi skal holde oss innenfor togradersmålet. Da må Norge gå foran og stenge ned vår egen kullproduksjon, sier sentralstyremedlem i Natur og Ungdom, Halvard Raavand. (©NTB)