Brødrene Brøndbo melder om fullstendig oppdragstørke. Dette bildet er fra et ferdigstilt prosjekt.

Brødrene Brøndbo har sagt opp ti - har ingen oppdrag

Maskinentreprenøren Brødrene Brøndbo har per dags dato ingen oppdrag, og har sagt opp ti ansatte.

Torsdag presenterte Maskinentreprenørenes Forbund (MEF) «fakta og analyser fra anleggsbransjen», og de ferske tallene viser med all tydelighet at det er mest ledig anleggskapasitet i Midt-Norge.

Det er Region Midt (Trøndelagsfylkene og Møre og Romsdal) som melder om mest ledig kapasitet. Av bedriftene i trøndelagsfylkene og Møre og Romsdal - som har svart på undersøkelsen - melder hele 57 prosent at de har 50 prosent eller mer ledig kapasitet. Hos Brødrene Brøndbo i Skage i Namdalen i Nord-Trøndelag er tallet 100 prosent ledighet.

– Vi har for tiden ingen oppdrag, og vi har aldri opplevd en slik situasjon siden jeg begynte i firmaet i 1992, forteller prosjektleder Odd Erling Brøndbo til Byggeindustrien.

– Vi ble ferdig med mange store oppdrag i november. Det er selvfølgelig uheldig, men alle oppdrag tar slutt en gang. Vanligvis er det en overlapping mellom flere prosjekt, men altså ikke nå. At det etter det ble stille i en måned var ikke overraskende, men det vi opplever nå var uventet, legger han til.

Oppsigelser

Oppdragstørken har ført til at selskapet har sagt opp ti ansatte den siste tiden, og siden aktiviteten var på topp har antall ansatte sunket fra 20 til fem. Brøndbo fortviler over situasjonen, og ser ikke tegn til rask bedring.

– Vi regner på anbud hele tiden nå, men nå er vi ferdig med første halvdel av januar uten å ha noe å gjøre. Det kommer nok noe etter hvert, men det ser ut som om det blir stillstand i i hvert fall tre måneder, forteller han.

Selskapet regner med at det vil komme jobber rundt vannforsyning, grunnarbeider for bygg og noen veiprosjekter, men forteller at det er mange om beinet på det som kommer. På en anbudsåpning før jul på en gang- og sykkelsti var det hele ni entreprenører som regnet på prosjektet.

Ingen store E6-prosjekt

Verst av alt svir det for maskinentreprenørene at det ikke er noen prosjekter på E6 gjennom fylket med oppstart i 2015. Brøndbo understreker at det heller ikke hjelper at kommunale krangler om bompenger forsinker andre store prosjekt.

– Vi opplever nå at et ganske stort prosjekt stopper opp på grunn av at kommunepolitikere ikke kommer til enighet om bompenger. Når politikerne ikke er enige så går de hjem, men det fører til at vi blir stående uten oppdrag og at folk må gå til NAV. Politikerne må i større grad se konsekvensene av vedtakene de gjør, poengterer Brøndbo, blant annet med henvisning til de politiske beslutningene rundt fylkesvei 17 fra Namsos til Steinkjer.

Han frykter også at usikkerheten knyttet til oppdragsmengde vil gjøre det vanskeligere å rekruttere unge til anleggsbransjen, og kommer med en bønn om mer forutsigbarhet fra det offentlige.

- Vi tror at man må prøve å ”fordele” oppgavene noe mer både på tid og geografisk område. Det blir fort drastisk når for eksempel Statens vegvesen melder seg helt ut i et så næringsfattig fylke som Nord-Trøndelag, sier han.