Finansminister Siv Jensen (Frp)  Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Økonomer ber Jensen bygge flere veier

Finansminister Siv Jensen (Frp) bør bevilge ekstra penger til vei, bane og offentlige bygg for å bremse økt ledighet, sier norske toppøkonomer.

Fredag møter statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) sentralbanksjef Øystein Olsen for å få en oppdatering om situasjonen i norsk økonomi. Bakgrunnen er oljeprisen, som er halvert siden sommeren. I dag ligger prisen på Norges viktigste eksportprodukt på rundt 50 dollar fatet.

Økonomiprofessor Steinar Strøm ber regjeringen fremskynde samfunnsøkonomiske investeringsprosjekter for å holde folk i jobb.

– Det vil være lurt, både på kort og lang sikt, å forsere samfunnsøkonomisk lønnsomme investeringsprosjekter innen samferdsel, helse og skole. Lavere reallønnsvekst og dermed lavere kostnader kan gjøre flere prosjekter mer lønnsomme, sier han til Dagens Næringsliv.

Han peker på prosjekter som intercityutbygging, tunnel for tog og T-bane under Oslo. Han mener regjeringen bør satse på vei- og jernbaneutbygginger rundt de store byene. Lavere rente har han ikke tro på.

– Når renten er så lav som den er, så biter ikke rentereduksjoner, sier Strøm, som mener regjeringen bør komme med tiltak allerede i revidert nasjonalbudsjett i mai.

Også seniorforsker Knut Røed ved Frischsenteret mener Jensen bør bruke mer penger over statsbudsjettet for å holde farten oppe i norsk økonomi.

– Det er ingen grunn til å late som om vi lider under den samme finanspolitiske lammelsen som andre land gjør. Nå har vi dessuten alle muligheter til å få gjort en del nyttige og viktige ting i Norge, sier Røed.