Ledig kapasitet i anlegg

Aldri tidligere har omsetningen innen anlegg vært større enn nå – men det er fortsatt ledig kapasitet i anleggsbransjen.

Estimatene tyder på at vi i 2015 vil omsette for 104 milliarder kroner innen anlegg – og at markedet er stigende. Med samfunnets økende satsing på utbygging av både vei og bane er det mange jobber i markedet – og flere kommer fremover. Anbudsutlysingene kommer tett.

Det er likevel slik at det enkelte steder er mye ledig kapasitet i bransjen. Maskinentreprenørenes Forbunds analyser viser at et stort antall av medlemsbedriftene har mer enn 50 prosent ledig kapasitet fem måneder frem i tid. Faktisk har de aldri registrert så mye ledig kapasitet på kort sikt. Spesielt skal det være mye ledig kapasitet i Midt-Norge. Situasjonen skal være noe bedre litt frem i tid.

Etter det vi kjenner til er det også flere av de store entreprenørvirksomhetene i landet som gjerne skulle hatt flere oppdrag i banken. Dermed er det fortsatt mye å hente ut av den norske anleggsbransjen om det er noen som skulle være bekymret for dette. Tidligere har det jo vært slik at enkelte politikere har vært urolige for om den norske anleggsbransjen har kapasitet til å ta hånd om anleggsløftet som er i ferd med å skje. Vi kan berolige med at det har de. Og om økningen skulle bli enda mer ekspansiv, er de norske entreprenørene såpass gode til å planlegge at de skulle takle dette også.

Enkelte av MEF-virksomhetene blir offer for at det blir stadig flere større kontrakter, som ofte går til riksentreprenørene. Det er ikke alltid de mindre blir leid inn på disse jobbene. Men det er også mange av de store som merker at de vinner for få oppdrag. Her kommer den sterke internasjonale konkurransen også inn. Det sterke norske anleggsmarkedet har gjennom flere år vekket stor interesse hos utenlandske entreprenører som har slitt tungt i et tøft europeisk marked. I Norge har de sett muligheter – og de har kommet hit for å vinne oppdrag. Det har også klart. Dermed er konkurransen hardere enn noen gang i anleggsbransjen – og vi ser ofte at det er mange som regner på de samme jobbene. MEF har også i sine undersøkelser registrert at antall konkurser blant medlemsbedriftene økte fra fire i 2013 til 14 i 2014. Det er også et signal om at konkurransen lever i beste velgående i markedet.