Illustrasjonsfoto.

Få entreprenører planlegger maskinkjøp

Kun åtte prosent av MEF-bedriftene har planer om å gå til anskaffelse av nye maskiner i løpet av første halvår 2015.

Det kommer frem i MEFs rykende ferske «fakta og analyser fra

Næringspolitisk rådgiver Håvard Almås i MEF.

anleggsbransjen», som ble presentert torsdag.

Håvard Almås, fagsjef næringspolitikk i MEF, forteller til Byggeindustrien at vi må tilbake til høsten 2010 for å finne tilsvarende lave tall.

– Andelen bedrifter som ønsker å kvitte seg med maskiner er også høyere enn det vi ha registret i perioden 2010 til 2014, opplyser han.

Flere årsaker

MEF har ikke noe fasitsvar på at såpass få svarer at de ikke planlegger maskinkjøp, men Almås tror en av grunnene kan være at en del entreprenører sitter litt på gjerde i påvente av nye oppdrag. Han mener det også er mulig at de økonomiske utsiktene generelt har ført til at en del bedrifter velger å ha enda større fokus på å trygge bedriftens økonomi.

– Det kan også hende at mange har gjort store innkjøp de siste par årene og at det derfor ikke er det store behovet for nye maskiner, sier Almås, som understreker at dette kun er synsing fra hans side.

Vil fremskynde prosjekter

Et annet moment i undersøkelsen som skiller seg ut fra tidligere er at det blant MEF-bedriftene aldri har blitt registrert så mye ledig kapasitet til veibygging en måned frem tid. Et stort antall bedrifter oppgir at de har mer enn 50 prosent ledig kapasitet.

– Det er nå så mye ledig kapasitet på kort sikt at vi oppfordrer de offentlige byggherrene til å se på mulighetene til å fremskynde prosjekter slik at de kan utnytte den ledige kapasiteten som finnes i markedet. Den samfunnsmessige gevinsten ved å gjøre dette er stor, sier Almås.

Mye ledig kapasitet i Midt-Norge

Det er Region Midt (Trøndelagsfylkene og Møre og Romsdal) som melder om mest ledig kapasitet. Av bedriftene som har svart på undersøkelsen melder hele 57 prosent at de har 50 prosent eller mer ledig kapasitet.

Ifølge Almås stemmer dette også godt overens med konkurransesituasjonen de har registrert i Region Midt.

– Ved flere av kontraktene har opptil ni entreprenører vært med i konkurransen og i gjennomsnitt konkurrerer 4,5 bedrifter om kontraktene i Region Midt, forteller han.

– I Region Nord har vi tall som indikerer en mer positiv utvikling. Høsten 2013 sa 70 prosent av MEF-bedriftene i den regionen at de hadde svært mye ledig kapasitet, mens i den siste undersøkelsen har dette tallet gått ned til 29 prosent, fortsetter Almås.

God ordrereserve

Når det gjelder ordrereserven blant MEF-bedriftene så har den vært stabil siden høsten 2010. Drøye 60 prosent av bedriftene i undersøkelsen svarer at de har en god ordrereserve et halvt år frem i tid.

Flere konkurser

MEF registrerer også at antallet konkurser blant medlemsbedriftene øker fra fire i 2013 til 14 i 2014. MEF mener årsaken er sammensatt, men de tror det blant annet kan spores til strengere utlånspraksis hos bankene, samtidig har lønnsomheten hos MEF-bedriftene vært presset over flere år, noe som har ført til at bedriftene er mindre robuste når markedsforholdene blir krevende.

De økonomiske driftsresultatene blant MEF-bedriftene har imidlertid bedret seg. De ferskeste tallene kommer fra 2013 hvor MEF-bedriftene i gjennomsnitt hadde et resultat før skatt på 4,9 prosent, mot 4,2 prosent i 2012. 

Byggeindustrien kommer med mer om MEFs «fakta og analyser fra anleggsbransjen» i nr. 1 av Byggeindustrien, som kommer ut i forbindelse med Arctic Entrepreneur konferansen.