Omfattende byløsninger for Alta

Statens vegvesen har beregnet kostnadene for ny E6 mellom Hjemmeluft og Alta sentrum og løsninger som skal fremme trafikksikkerhet, miljø og byutvikling. De samlede kostnadene er beregnet til 960 millioner kroner.

Økningen i forhold til tidligere anslag henger sammen med at prosjektet omfatter mer enn bygging av avlastningsveg for dagens E6. Blant annet er det planlagt nær 11 kilometer gang- og sykkelveger, busslommer med universell utforming, kryss og rundkjøringer. Planene tar også høyde for framtidig boligbygging og byutvikling.

Økte kostnader

Arbeidet med å bygge vegen blir dyrere enn først antatt. En årsak er at store deler av vegen skal gå over myr og dårlig grunn, som gjør at det blir nødvendig å skifte ut store mengder masse. Merverdiavgift og byggherrekostnader var heller ikke med i de første beregningene, melder vegvesen.no.

Fordeling

Av de samlede kostnadene er 750 millioner direkte knyttet til selve E6, som er statlig veg. 100 millioner er knyttet til fylkesveger, mens 110 millioner gjelder utbygging og opprusting av kommunale veger og skiløyper.

Kostnadene er beregnet med en usikkerhet på pluss/minus 25 prosent.

Planen snart klar

Statens vegvesen vil nå gå nærmere gjennom planene, med tanke på å redusere kostnadene med mellom 50 og 100 millioner.

Endelig forslag til reguleringsplan for Avlastningsvegen med tilknyttede veger og bytiltak vil være klar for første gangs behandling i Alta kommune i slutten av februar. Planen blir så lagt ut til offentlig ettersyn før endelig behandling i kommunen.