Fra E6-parsellen Dal-Boksrud. (Arkivfoto: Ådne Homleid)

Mesta vant ikke frem med gigantkrav mot Statens vegvesen

Like før jul ble det avsagt dom i saken Mesta Entreprenør AS hadde anlagt mot staten ved samferdselsdepartementet (Statens vegvesen) rundt sluttoppgjøret for utbyggingen av E6-parsellen Dal-Boksrud i Akershus. Kravet fra Mesta lød opprinnelig på flere hundre millioner kroner – men ble kun tildelt drøyt fem millioner kroner - og ble i tillegg dømt til å betale saksomkostninger.

Saken som har vært behandlet i Øvre Romerike tingrett har vært omfattende og gikk over flere uker. Kontrakten E6 Dal-Boksrud ble inngått mellom Mesta Entreprenør AS og Statens vegvesen 23. september 2009, og hadde en verdi på 515 millioner kroner (eks. mva.). og var en av de største kontraktene Mesta Entreprenør da hadde signert.

Parsellen fra Dal til Boksrud er på 11,1 km og er en del av delstrekningen Dal-Minnesund. Entreprisen omfattet blant annet bygging av fire kulverter, to viltoverganger, fire trebroer og åtte betongbruer.

Det har vært mye uenigheter underveis og etter overlevering. Mesta tok 29. juni 2012 ut forliksklage mot Statens vegvesen med et påstandsbeløp på hele 436,3 millioner kroner. Forliksrådet innstilte behandlingen av saken, og Mesta innga deretter stevning til Øvre Romerike tingrett 17. desember 2012. Påstandsbeløpet i stevningen var da redusert til 291,3 millioner kroner. I løpet av rettsbehandlingen i Øvre Romerike tingrett ble kravet ytterligere redusert, da til 162,9 millioner kroner. Staten ved samferdselsdepartementet la på sin side ned påstand om frifinnelse og at Mesta Entreprenør AS skulle dømmes til å betale staten ved Samferdselsdepartementet 23, 3 millioner kroner.

Like før jul falt dommen, som ble avsagt under dissens. Staten ved Samferdselsdepartementet ble av rettens flertall dømt til å betale 5,68 millioner kroner til Mesta Entreprenør. Mesta har dermed bare fått medhold i 1,95 prosent av sitt totale kravsbeløp. Statens vegvesen er tilkjent 456.000 kroner av rettens flertall.

I domspapirene står det at rettens flertall legger til grunn at Statens vegvesen praktisk talt har fått medhold fullt ut, og at Mesta bare har fått medhold på mindre vesentlige punkter. Dermed må Mesta også dekkes Statens vegvesen saksomkostninger på 7,32 millioner kroner.

Dommen er ikke rettskraftig.

– Mesta har mottatt dommen og vi jobber oss nå gjennom den. Vi ønsker ikke å komme med ytterligere kommentarer om eventuell videre prosess på nåværende tidspunkt, heter det i en kommentar fra Mesta.

Mesta AS sitt styre bestemte for øvrig i 2012 at Mesta Entreprenør skulle avvikles når de pågående prosjektene var sluttført. Mesta AS er 100 prosent eid av Nærings- og fiskeridepartementet.