Send en god tanke til de som holder landet i gang

Det er en gruppe kvinner og menn som får altfor lite skryt i vår varierte og hardbarkede nasjon. Når uværet raser som verst er det alltid noen som er ute på veien, ute i skogen eller rett og slett på vakt for at vi skal komme oss frem og holde hjulene i gang.

Spesielt i løpet av vinterhalvåret er det mange som må jobbe både dag og natt for at du og jeg skal kunne utføre våre daglige gjøremål både på jobb og hjemme. Uværet Nina ble en ny påminnelse om dette. Orkanen som herjet store deler av Sør-Norge førte til store ødeleggelser. En enorm innsats ble lagt ned for å holde så mange veier som mulig åpne – selv om det noen steder selvsagt var helt umulig og uforsvarlig å åpne for trafikk. Dessuten var det mange titusen som ble uten strøm for kortere eller lengre tid. Da måtte de mange som var på vakt i kraftselskapene ut i skog og mark for å sjekke og reparere linjer. Det er naturligvis ingen enkel oppgave i uværet, men noen trosser både vær og vind for at du og jeg skal kunne varme opp huset, lage oss mat eller bare komme på internett.

Og der er selvsagt ikke bare ved ekstremværet disse menneskene står på sent og tidlig. Ved snøfall er det uendelig mange kilometer vei som skal være farbar – og noen må sitte mange timer i brøytebilen for å klare å opprettholde en god nok standard.

Og nå er et nytt uvær på gang.

Vi må huske på at dette ikke er noe som går av seg selv. Det er alltid noen som må stille opp for å holde samfunnet i gang – selv i uvær. Disse får altfor mye ufortjent kjeft (spesielt brøytemannskapene) og for lite ros. Jeg vil derfor rette en stor takk til dere alle. Det er noe som heter at man skal få sin lønn i himmelen – men det kan være greit å få litt ros før man havner dit også.

Takk for at dere står på.

Og en sak til på tampen. Slutt å la dere bli irritert og for all del ikke kjeft på brøytemannskapene som skal gjøre din ferd på veien litt tryggere. Det å havne bak en brøytebil i noen kilometer er jo tross alt ikke verdens undergang – selv om det virker som om noen opplever det slik.