Administrerende direktør Knut Strand Jacobsen liker ikke det nye forslaget om søndagsåpne butikker.

Byggmakker-nei til søndagsåpent

Byggmakker mener regjeringens forslag om søndagsåpne butikker er slett politisk håndverk.

– Forslaget til regjeringen vil få negative konsekvenser for hele byggevarenæringen. En regjering som sier de skal bygge sin politikk på kunnskap, burde ha lyttet til de som harkompetanse om hvordan dette forslaget vil virke, sier administrerende direktør i Byggmakker Knut Strand Jacobsen.

Regjeringen foreslo sist fredag endringer som innebærer at det blir anledning til å holde butikker åpent året rundt, med unntak av 12 helligdager. Byggmakker er bekymret for konsekvensene av forslaget.

– Dette vil ramme en allerede sterk konkurranseutsatt næring. Vi vil få utfordringer knyttet til bemanning og forslaget vil øke våre kostnader, noe som igjen vil gå ut over både de ansatte og ikke minst kundene våre. Jeg er derfor veldig skuffet over regjeringen som med sitt forslag fører en slett næringspolitikk og dårlig forbrukerpolitikk, sier Strand Jacobsen.

Næringsfiendtlig

Strand Jacobsen får følge av Ted Skattum, eier av Byggmakker Skattums åtte byggevarehus i Hedmark og Oppland.

– Forslaget til regjeringen, ikke minst hvis de slår seg sammen med Venstre og lar kommunene bestemme om det skal holdes åpent på søndagene, er næringsfiendtlig og bidrar til ulike konkurransevilkår. Når en kommune i Oppland får holde åpent sier det seg selv at det blir vanskelig for nabokommunen i Hedmark å holde stengt. De eneste som vil tjene på dette er de store sentrale kjøpesentrene, sier Skattum.

Må bli hørt

Både Strand Jacobsen og Skattum håper nå Stortinget er mer lydhøre overfor norske forbrukere, næringslivet, fagbevegelsen og miljøbevegelsen.

– Når så mange store aktører i Norge er negative til regjeringens forslag er det viktig at Stortinget tar seg nødvendig tid til å endre forslaget, sier Strand Jacobsen.

– Stortinget må gjøre det regjeringen ikke har klart, nemlig å redusere ulikheten for loven. Vi har i mange år bedt myndighetene om å gjennomgå lovverket for å skape mer like vilkår. Det er for eksempel ikke rettferdig når konkurrerende bransjer får holde åpent på søndager og selger nær de samme varene som vi selger. Forslaget fra regjeringen løser ikke denne utfordringen, det bare forsterker ulikhetene, sier Skattum.