Mange ønsker færre kommuner - men ikke hos seg

De fleste er enige om at det er for mange kommuner i Norge i dag og at det trengs en rekke sammenslåinger. Problemene starter så snart det kommer nært nok til at eget kommunesenter forsvinner til dagens nabokommune.

Det er jo slik for de fleste av oss at det nærmeste er viktigst – og det er lettere å si at det er alle andre som trenger endringer og ikke vi selv.

Kommunesammenslåinger handler mye om følelser. Men tiden er nå kommet for å legge følelser litt mer til side og la fornuften komme sterkere gjennom. Vi har i dag 428 kommuner spedt over hele landet. Det er selvsagt altfor mye og det er nå muligheter for å bygge opp en mer kompetent og mer robust kommunestruktur. Måten vi har organisert oss har tilnærmet vært uforandret siden 1960-tallet.

På NHOs årskonferanse ble det blant annet pekt på at om man tok en biltur på en drøy time i Rogaland så kom man innom sju ulike kommuner. Også på Romerike er det meget tett mellom de ulike kommunegrensene. Det illustrerer på en god måte at det forsvinner for mange ressurser i kommune-Norge. Det er helt klart mulig å slå sammen mange kommuner for å forenkle og forbedre – og ikke minst sikre bedre gjennomføringsmodeller – som vil bli helt avgjørende for å skape gode bomiljøer. Norge er i kraftig vekst og da må vi ruste oss for denne veksten.

Det høres kanskje enkelt ut at vi må redusere antall kommuner kraftig – spesielt når de fleste mener dette er riktig. Problemet er å få gjennomført dette. Det er ingen enkel jobb å få til dette ute i kommunene som blir berørt. Men det er en reform som nå er i gang, og det er et berettiget håp om at det kan bli en tverrpolitisk enighet om et slikt arbeid. Dette vil gi langsiktige endringer for hele landet – og da er det viktig med et god politisk samarbeid. Dette er ikke saken å slå politisk mynt på.

Ballen er nå begynt å rulle og det er viktig at alle griper denne muligheten. Utfordringen for de som stritter altfor mye i ro, er at de kan bli tvunget inn i konstellasjoner lenger frem i tid som de ikke ønsker.