KrF-leder Knut Arild Hareides. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Hareide ruster til søndagsslag

Fredag legger regjeringen fram forslaget om søndagsåpne butikker. KrF-leder Knut Arild Hareide gjør felles front med de rødgrønne partiene og en rekke ulike organisasjoner og sier nei.

– Det vil være veldig skuffende om regjeringen prioriterer en sak som dette. Jeg vet ikke hvordan forslaget vil se ut, men regjeringen vet veldig godt hva KrF mener og at dette er en veldig viktig sak for oss, sier Hareide til NTB.

Regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet vil kunne få støtte fra Venstre for forslaget om å åpne opp for mer søndagshandel. Men Venstre setter som betingelse at kommunene selv skal ha siste ord. Det er ikke tilstrekkelig for KrF.

– Det blir veldig vanskelig for en kommune å si nei til søndagshandel hvis nabokommunen har åpnet opp, sier Hareide.

– Vi vil ta vare på søndagsfølelsen. En dag i uken som er annerledes, slik den er for de fleste av oss i dag. Er den først borte, får vi den aldri tilbake, heter det i oppropet som har støtte fra en rekke organisasjoner, blant dem arbeidsgiverforeningen Virke.

– Forslaget fra regjeringen skal ut på høring. Da vil det bli klart hva søndagsåpne butikker vil kunne føre til av konsekvenser. Vi har absolutt ikke gitt opp denne saken, sier KrF-lederen til NTB.

– Salget av mat vil ikke øke tilsvarende utgiftene. Det betyr at butikkene ikke får økt omsetning, bare at folk vil spre matinnkjøpene over en dag til, sier daglig leder Reidar Molthe i Dagligvarehandelen.no til VG.

– Jeg skjønner ikke hvorfor regjeringen vil åpne opp for noe som verken flertallet i folket, de ansatte eller bransjen selv ønsker, sier Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad til NTB.

Hun frykter butikkdød i tillegg til dyrere mat.

– Jeg er redd taperne vil bli mindre butikker, da kanskje spesielt i distriktene, som ikke har kundegrunnlag nok til å møte kostnadene ved å holde åpent søndager, sier hun.

– Vi vil rydde opp i en del av regelverket som er i dag, hvor noen butikker får holde åpent søndager og andre ikke. Der er det en forskjellsbehandling som vi vil fjerne, sier Widvey til VG.

– Vi har alle behov for hviledager, men det er ikke slik at vi trenger å hvile samme dag alle sammen, tilføyer hun.