Illustrasjon: Statsbygg

Caverion fikk teknisk entreprise på Teknologibygget

Caverion er tildelt teknisk totalentreprise for det nye Teknologibygget på Høgskolen i Sør-Trøndelag (HiST) som skal bli passivhus.

Kontrakten er med entreprenør Betonmast Trøndelag AS og verdt 82 millioner.

Avtalen inkluderer fagområdene varme og sanitær, ventilasjon og klimaanlegg, kjøling, elektro, sikkerhet og automasjon. Caverion skal også levere tjenestene Design & Engineering, prosjektgjennomføring og prosjektledelse.

Passivhus har et energibehov som er ca. 25 prosent av normen for tradisjonelle bygg. Energibehovet reduseres gjennom passive tiltak som ekstra varmeisolasjon, ekstra god tetthet, gode vinduer og varmegjenvinning.

Det nye Teknologibygget på HiST blir 16 000 kvadratmeter stort, og er planlagt ferdigstilt annet halvår 2016. Det skal bestå av kontorer, laboratorier og undervisningslokaler, og skal huse avdelingene for MATteknologi og informatikk, e-læring og avdeling for teknologi, samt høgskoleadministrasjonen.

Bygget skal gjøre høyskolen i stand til å ta imot studentveksten i årene fremover. Et sterkt politisk argument for teknologibygget er den nasjonale ingeniørmangelen.

Caverion er underleverandør av entreprenør Betonmast AS, som er engasjert av byggherren Statsbygg i offentlig sektor. For oppdragsgiver Statsbygg er dette den største totalentreprisen noen sinne.

Prosjektsjef hos Caverion avd. Trondheim, Harald Hasfjord, sier det er mange fordeler å ha samlet alle de tekniske fagene hos én entreprenør.

- Det følger store fordeler med å engasjere en teknisk entreprenør som kan levere alle fagene. Totalteknisk entreprise minsker risiko, og sparer kunden tid og penger da de kun trenger å forholde seg til et kontaktpunkt hos Caverion for alle tekniske fag. En annen viktig fordel er at en totalteknisk entreprenør fjerner grensesnittene mellom fagene, slik at ingenting faller mellom stolene.

Hasfjord forteller at Caverion også skal levere sitt egenpatentert KlimaTak som sikrer optimalt inneklima med behovsstyring av luft og temperatur.

- Det er viktig for oss i Caverion å levere et bygg som vil gjøre at studentene og ansatte på HiST vil trives og kan yte best mulig, og da må man ha et godt inneklima.

- Caverion leverer alltid fleksible og energieffektive livssyklusløsninger som er brukervennlige og lønnsomme for de som skal drifte bygget, og til fordel for de som skal bruke bygget, sier Hasfjord.

Bygningene er tegnet av Slyngstad Aamlid Arkitekter.

Caverions arbeid startet høsten 2014 og skal være ferdig i desember 2016.